A’ la sernik z dynią

Sernik dyniowy – bez pieczenia, bez cukru, nabiału i glutenu. Po prostu niebo w gębie.

Uwielbiam robić zdrowe łakocie. Często gdy podaję je gościom, nie mówię nic o ich składzie. A gdy biorą dokładkę i pytają z czego to ? Robią wielkie oczy, gdy słyszą odpowiedź :-)

Ach !  Mogłabym mieć małą, uroczą cukierenkę pachnącą pieczonym ciastem i czekoladą, w której sprzedawałabym zdrowe, wegańskie słodkości. A ludzie kupowaliby je przede wszystkim ze względu na ich  niepowtarzalny smak.

Lubię sobie czasami pomarzyć :-)

 A’ la sernik z dynią

Danie dla maluszka po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:

Spód:
1 szklanka orzechów włoskich,
1/2 szklanki miękkich daktyli,
1 łyżeczka kakao lub karobu,
szczypta soli.

Wypełnienie:
2 szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych),
1,5-2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych),
2 szklanki upieczonej dyni,
250 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego,
50 ml soku z pomarańczy,
15 g agaru (roślinny środek żelujący dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
1 łyżeczka zmielonego kadramonu,
1/2 łyżeczki zmielonego suszonego imbiru,
1/2 gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka zmielonej wanilii lub esencji waniliowej,
1/2 łyżeczki soli.

Masa czekoladowa na wierzch:
1,5 dojrzałego awokado,
1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych),
5 łyżeka kakao lub karobu,
1 łyżka masła migdałowego bez dodatków,
szczypta cynamonu

Dodatki: maliny, świeże figi, orzechy

Składniki na spód ciasta zmiksować w robocie kuchennym na lekko klejącą się masę.
Następnie wyłożyć nią dno tortownicy o wymiarach 18 cm dociskając do dołu.
Włożyć do lodówki.

Wszystkie składniki na wypełnienie zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę. Następnie przełożyć ją do garnka i  zagotować  cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 5 minut.  Gdyby masa była za gęsta należy dodać do niej jeszcze około 50 ml płynu (np. soku pomarańczowego lub wody z namoczonych daktyli lub mleka).

Następnie gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, przykryć folią spożywczą i odstawić. Gdy ciasto nie będzie już ciepłe należy włożyć  je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Składniki na krem czekoladowy  zmiksować i wyłożyć nim wierzch ciasta.
Na samym końcu ciasto przyozdobić malinami lub innymi świeżymi owocami

Smacznego !

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

30
Dodaj komentarz

avatar
18 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
Magda GembackaMilenaJustyna PawłowskaKatarzyna GąskaMagda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

Piękne marzenia , niech się tobie Magda spełnia , zasługujesz na to jak mało kto , zresztą taka kawiarnia? cukiernia to było coś
A ,,sernik” wygląda rewelacyjnie , kobito jakie ty robisz apetyczne zdjecia ,ach

Ola
Gość

dumny i wysoki!

soulstorm-everywhere
Gość

piękne ciasto :)

zjadłabym taki kawałek

DarkANGELika
Gość

Jaki wysoki Ci wyszedł;) Wygląda obłędnie;)

Nazwa jim
Gość

jestem Twoim zagorzałym fanem a ciasto kosmiczne – dziękuję

magda
Gość

Witam,
w jaki sposób upiec dynię?w piekarniku?
pozdrawiam,
Magda

Marta
Gość

Madziu, Ty już nie marz, tylko bierz się za realizację tych marzeń:) rozglądaj się dokładnie wkoło, otwórz szerzej oczy, na pewno jest sposób:) trzymam kciuki!

ATC
Gość

Bosz – właśnie zrobiłam ta masę i nie mogę się powstrzymać od próbowania – nie wiem , czy coś zostanie …… PYSZNE!

gin
Gość

Wygląda po prostu wspaniale :) Normalnie nie przygotowuję zdrowych słodkości, ale ten Twój sernik kusi ogromnie :)

nesti
Gość
nesti

akurat kakao i wanilia a do tego maliny a w nich fruktoza to nie powiedzialbym ze to zdrowe pozatym taka ilosc orzechow zawiera duzo tluszczy wiec wszystko co jest slodkie i smaczne nie jest zdrowe tak nawiasem mowiac ; )

Monika
Gość
Monika

Witam :) Niedługo mój synek ma drugie urodziny i chciałam zrobić ten sernik jako tort czy myśli Pani, że to dobry pomysł? i zastanawiam się jakie owoce pasowałyby zamiast malin bo myślę, że z mrożonymi malinami to nie wyjdzie…a jabłka i gruszki? może Pani mi podpowie? pozdrawiam!

Monika
Gość
Monika

dzięki za podpowiedź :) zimą to juz w ogóle zapominam o istnieniu pomarańczy ale to mnie zaispirowało… “zaszaleję” i zrobie pomarańcze + ananas + banan :) może zrobię próbę w ten weekend żeby sie nie okazało w marcu, że nie wyjdzie;) Pozdrawiam!

Monika
Gość
Monika

ciąg dalszy przygody z tortem ;) próby nie zdążyłam zrobić bo wyjechałam na weekend i obawiałam się trochę czy wyjdzie mi ten sernik dlatego zrobiłam tort według przepisu z którego korzystałam już rok temu jednak trochę go zmodyfikowałam i zrobiłam nutellę z Twojego przepisu do pokrycia tortu na zewnątrz jako krem – wyszło super całej rodzinie a szczególnie dzieciakom bardzo smakowało :) zrobiłam też trufle bakaliowo-owsiane – PYCHA!! tak więc urodziny udane :)

ps. a sernik zrobię na pewno tylko poczekam na sezon malinowy…cudownie, że to już niebawem! :)

Martyna
Gość
Martyna

wlasnie przegladam rozne Pani przepisy szukajac czegos nowego i zdrowego. Mam tylko troche problemow ze skladnikami (mieszkam w Peru). Czym daloby sie zastapic suszone daktyle, ktore tak czesto pojawiaja sie w Pani przepisach? Czy suszone sliwki moglyby sie nadac? Orzechy nerkowca da sie zdobyc, ale tylko slone i nieludzko drogie. Z orzechow sa pekany, brazylijskie, ziemne, wloskie (rzadko) i migdaly. Ktore moglyby zastapic nerkowce?

Katarzyna Gąska
Gość
Katarzyna Gąska

Witam czym można zastąpić agar? Żelatyna ? Jeśli tak to w jakiej ilości z góry dziękuję za odpowiedź, super blog :) pozdrawiam

Magda Gembacka
Gość

Agar mozna zastąpić żelatyną, ale niestety nie wiem w jakiej ilości, bo nigdy nie używałam żelatyny. Cieszę się, że blog się podoba :-)

Justyna Pawłowska
Gość
Justyna Pawłowska

zabieram się do trzech przepisów na raz ;) ile powinny się namaczać nerkowce i daktyle? Właśnie je zalałam – jak nie zdążysz z odpowiedzią, to będą przez noc ;)

Magda Gembacka
Gość

Nerkowce wystarczy namoczyć na około 30 minut, daktyle teżniejwięcej przez tyle, albo do momentu aż będą miękkie. Zdążyłam :)

Milena
Gość
Milena

Hej Madzia, dzieki za szybka odpowiedz. Mam tortownice duża ok 28 cm. Czy myślisz ze podwojenie ilości składników będzie w porządku? Wtedy wyjdzie wysoki w miarę?

Magda Gembacka
Gość

W trortownicy o średnicy 18 cm wychodzi wysoki, więc z podwójnej porcji, w tortownicy 28 cm powinien też wyjść wysoki :-)