Drożdżowe ślimaki z nadzieniem nie tylko na święta
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i proste drożdżówki- drożdżowe ślimaki, które znikają w mnieniu oka. Śmiało mogą zagościć na świątecznym stole obok innych wypieków. Ale równie dobrze można przygotować je w zwykły, nieświąteczny dzień. Sprawdzą się na podwieczorek czy drugie śniadanie.
Na załączonych zdjęciach widzicie drożdżowe ślimaki z marmoladą daktykowo-pomarańczową, ale możecie przygotować je również z zupełnie innym nadzieniem. W wersji świątecznej fajna będzie masa makowa, nadzienie orzechowo-daktylowe albo daktylowo-cynamonowe. W lecie drożdżówki te warto zrobić z budyniem jaglanym i malinami, a jesienią z koniecznie z jabłkami.
DrukujDrożdżowe ślimaki z nadzieniem nie tylko na święta
Składniki
1 szklanka maki pszennej lub orkiszowej razowej drobno mielonej,
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (typ (550),
6 g drożdży suszonych,
1/2 szklanka purèe z dyni,
1/2 szklanka mleka kokosowego tłustego (u mnie Real Thai),
2–3 łyżki cukru trzcinowego,
marmolada daktylowo-pomarańczowa lub inne dowolne nadzienie
Przygotowanie
- Wymieszać ze sobą mąki, drożdże i cukier.
- W garnku lekko podgrzać mleko kokosowe i dodać je do suchych składników wraz z purèe z dyni.
- Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
- Włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h).
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35×30 cm (mniej więcej),
- Rozsmarować na nim nadzienie, zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i ostrym nożem pokroić na 2,5 cm plastry.
- Rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30–40 minut.
- Po tym czasie ślimaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C na 15-20- minut.
Pani Magdo, ponieważ często korzystam z Pani przepisów i ufam Pani wiedzy proszę mi powiedzieć, jak Pani przygotowuje kasze i płatki przed gotowaniem. Czy je Pani namacza, czy nie? Ja już zupełnie zgłupiałam czytając o kwasie fitowym. Mam 9-miesięcznego synka i dbam o jego dietę. I chyba za dużo czytam;)
Cześć Doroto, ja nie namaczam przed gotowaniem kasz ani płatków. Namaczam z reguły orzechy, ale też nie zawsze. Ja nie przejmuję się tym kwasem zbytnio 🙂
Magda kusisz , taki maja piękny kolor , a skład też . Madzia a jak trzymają świeżość?
Alciu, dzięki 🙂 Jeśli chodzi o świeżość to trudno mi powiedzieć, bo u nas nigdy nie doczekują następnego dnia – takie z nas łasuchy 🙂
Dziękuję za odpowiedź:)
Cudo! Jutro chce robic..Czy moge zastapic drozdze w proszku swiezymi?
🙂 Ja zawsze robię z suszonych drożdży, ale można je zastapić świeżymi. Tyle tylko, że trzeba ich dać więcej około 25 g i zrobić zaczyn wcześniej 🙂
mam pytanie, nie mam musu dyniowego – czy mozna go czyms zastapic??
tak, puree z gotowanej marchewki