fbpx Drukuj

Drożdżowe ślimaki z nadzieniem nie tylko na święta

ślimaki dyniowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka maki pszennej lub orkiszowej razowej drobno mielonej,
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (typ (550),
6 g drożdży suszonych,
1/2 szklanka purèe z dyni,
1/2 szklanka mleka kokosowego tłustego (u mnie Real Thai),
23 łyżki cukru trzcinowego,
marmolada daktylowo-pomarańczowa lub inne dowolne nadzienie

Przygotowanie

  1. Wymieszać ze sobą mąki, drożdże i cukier.
  2. W garnku lekko podgrzać mleko kokosowe i dodać je do suchych składników wraz z purèe z dyni.
  3. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
  4. Włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h).
  5. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35×30 cm (mniej więcej),
  6. Rozsmarować na nim nadzienie, zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i ostrym nożem pokroić na 2,5 cm plastry.
  7. Rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30–40 minut.
  9. Po tym czasie ślimaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C na 15-20- minut.
9
0
Would love your thoughts, please comment.x