Jesienne ciasto dyniowe
Jesienią i zimą zdecydowanie częściej piekę ciasta, na które mam wtedy największą ochotę. W moim repertuarze oprócz marchewkowego, szarlotki i drożdżowego z jabłkami nie może zabraknąć ciasta dyniowego. Jest pyszne, lekko wilgotne, z korzenno-pomarańczową nutą. Idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.
Lubię to ciasto, bo jest bardzo proste do zrobienia. Wcześniej trzeba tylko przygotować dyniowe purèe, a potem wystarczy już tylko wymieszać ze sobą wszystkie składniki i upiec. Dodatki do ciasta można modyfikować. Suszone wiśnie zamienić na inne suszone owoce (np. żurawinę) albo drobno pokrojoną gorzką czekoladę lub orzechy. Wierzch ciasta po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi, albo ulubionymi orzechami. Pychotka !
DrukujJesienne ciasto dyniowe
Składniki
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej orkiszowej lub pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 1/4 szklanki cukru trzcinowego i 1/4 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
1 szklanka purèe z dyni (butternut lub muscat de provance)
około 200 ml szklanki mleka kokosowego pełnotłustego (80 -85%, ja użyłam real thai)
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
1/2 szklanki suszonych wiśni.
Przygotowanie
- W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę z cukrem/ksylitolem, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami, a w drugiej dyniowe purèe, z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny/octem jabłkowym i otartą skórką z pomarańczy.
- Następnie połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, wymieszać.
- Na koniec dodać suszone wiśnie i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 °C i piec około godziny (do suchego patyczka).
- Upieczone i wystudzone ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ulubionymi orzecham.
Słowa kluczowe: dynia
Oooo i mam ciasto na na nadchodzącą niedziele . Magda one takie lekko piernikowe? Madzia a to drożdżowe z jabłkami jak robisz? Bo jakoś tak mi zapachniało jabłkami i drożdżówką 😀
Ala to koniecznie daj z nać czy wyszło okej jak zrobisz. A jeśli chodzi o drożdżowe z jabłkami to ja robię na podstawie tej babki https://ammniam.pl/babka-drozdzowa-z-marchewkowym-puree/ tylko puree marchewkowe zamieniam na dyniowe i zamiast oleju i mleka dodaję tylko mleko kokosowe tłuste takie i 2-3 łyżki syropu klonowego lub cukru pudru trzcinowego. Wszystko na oko, tak żeby wyszło ładne elastyczne ciasto. Potem je rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej na całej powierzchni kładę jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem i cukrem trzcinowym. Zwijam w roladę. Wkładam do kekówki, odstawiam jeszcze raz do wyrośnięcia. Potem pikę w 180 C. Albo też… Czytaj więcej »
Dam znać zaraz po niedzieli. Madzia dziekuję za wytłumaczenie , choć taki gotowy przepis, masz rację , bardzo by się przydał 🙂
marzy mi się to ciacho do kawy… teraz mi się chyba będzie po nocach śnić dopóki go nie upiekę! 😀 dyniowe wypieki idealne na jesień 🙂 piękne zdjęcia!
Dziękuję 🙂 No to Daria nie masz wyjścia – musisz je upiec 🙂 Pozdrawiam
Super. A przepisz postaram się wrzucić niebawem 🙂
A czy bez glutenu dałoby sie jakoś zrobić to ciasto…?
Nie próbowałam, ale zrobię i dam znać 🙂
Upiekłam dziś:) zamiast mąki orkiszowej dodałam kukurydzianej i kokosowej, chyba się udało, ciekawa konsysyencja, troche się kruszy. Wyszło bardzo aromatyczne, Następnym razem dodam mniej skórki i przypraw. I
To super 🙂 Spróbuję zrobić taką wersję. Jestem jej bardzo ciekawa 🙂
Upiekłam! Jedynie zamiast wiśni(nie było) dałam żurawinę . Pycha!!! Takie prawdziwie jesienne ciasto, wchodzi do stałego repertuaru
Cudownie Alcia. Niezmiernie się cieszę, że Ci smakowało. Twoja ocena duzo dla mnie znaczy. Dzięki. Ściskam
wczoraj zrobilam dokladnie jak w przepisie, pyszne choc na dole jakby lekki zakalec, to ciasto bardzo uroslo, w wersji bezglutenowej bylo bardziej zbite
Hmm nie powinno być zakalca 🙂 Ale ciasto urosło i opadło ?
Urosło na pewno, byłam zdziwona że tak bardzo urosło, jeszcze ciepłe je wyjełam z formy, wiec moze wtedy opadło…
Co to jest pure z dyni? To gotowy proszek? Gdzie taki kupić? Czy można zastąpić dynia?
Puree z dyni to upieczona dynia i zmiksowana na gładko 🙂
Magda czy piekłaś to ciasto w wersji bezglutenowej?
Izo, niestety nie piekłam tego ciasta w wersji bezglutenowej. Muszę spróbować w końcu.
Witam, czy można użyć puree z dyni hokkaido? 🙂 jeszcze mi kilka zostało i chciałabym użyć do czegoś pyysznego 🙂
Tak, oczywiście 🙂
tak, jak najbardziej.
CUDOWNE! Pachnie pomarańczami jak szalone, mimo że nie dodałam tej skórki dużo. Wyszło puszyste, miękkie, nie kruszy mi się, mój szalony piekarnik nie zrobił zakalca. 🙂 Użyłam dyni Muscat (albo podobnej, nie znam się, wybrałam najbardziej podobną do tych z obrazków googla) 😉
Paulino, cieszę się, że Ci smakuje. Pozdrawiam serdecznie.