fbpx Skip to content

Jeśli lubisz moje przepisy, możesz mnie wesprzeć i postawić mi kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Powiadomienia
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margot
Margot
9 lat temu

Oooo i mam ciasto na na nadchodzącą niedziele . Magda one takie lekko piernikowe? Madzia a to drożdżowe z jabłkami jak robisz? Bo jakoś tak mi zapachniało jabłkami i drożdżówką 😀

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Margot

Ala to koniecznie daj z nać czy wyszło okej jak zrobisz. A jeśli chodzi o drożdżowe z jabłkami to ja robię na podstawie tej babki https://ammniam.pl/babka-drozdzowa-z-marchewkowym-puree/ tylko puree marchewkowe zamieniam na dyniowe i zamiast oleju i mleka dodaję tylko mleko kokosowe tłuste takie i 2-3 łyżki syropu klonowego lub cukru pudru trzcinowego. Wszystko na oko, tak żeby wyszło ładne elastyczne ciasto. Potem je rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej na całej powierzchni kładę jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem i cukrem trzcinowym. Zwijam w roladę. Wkładam do kekówki, odstawiam jeszcze raz do wyrośnięcia. Potem pikę w 180 C. Albo też… Czytaj więcej »

Margot
Margot
9 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Dam znać zaraz po niedzieli. Madzia dziekuję za wytłumaczenie , choć taki gotowy przepis, masz rację , bardzo by się przydał 🙂

Daria.
9 lat temu

marzy mi się to ciacho do kawy… teraz mi się chyba będzie po nocach śnić dopóki go nie upiekę! 😀 dyniowe wypieki idealne na jesień 🙂 piękne zdjęcia!

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Daria.

Dziękuję 🙂 No to Daria nie masz wyjścia – musisz je upiec 🙂 Pozdrawiam

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Margot

Super. A przepisz postaram się wrzucić niebawem 🙂

Gosia
Gosia
9 lat temu

A czy bez glutenu dałoby sie jakoś zrobić to ciasto…?

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Gosia

Nie próbowałam, ale zrobię i dam znać 🙂

Gosia
Gosia
9 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Upiekłam dziś:) zamiast mąki orkiszowej dodałam kukurydzianej i kokosowej, chyba się udało, ciekawa konsysyencja, troche się kruszy. Wyszło bardzo aromatyczne, Następnym razem dodam mniej skórki i przypraw. I

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Gosia

To super 🙂 Spróbuję zrobić taką wersję. Jestem jej bardzo ciekawa 🙂

Margot
Margot
9 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Upiekłam! Jedynie zamiast wiśni(nie było) dałam żurawinę . Pycha!!! Takie prawdziwie jesienne ciasto, wchodzi do stałego repertuaru

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Margot

Cudownie Alcia. Niezmiernie się cieszę, że Ci smakowało. Twoja ocena duzo dla mnie znaczy. Dzięki. Ściskam

Gosia
Gosia
9 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

wczoraj zrobilam dokladnie jak w przepisie, pyszne choc na dole jakby lekki zakalec, to ciasto bardzo uroslo, w wersji bezglutenowej bylo bardziej zbite

Magda Gembacka
Magda Gembacka
9 lat temu
Reply to  Gosia

Hmm nie powinno być zakalca 🙂 Ale ciasto urosło i opadło ?

Gosia
Gosia
9 lat temu
Reply to  Magda Gembacka

Urosło na pewno, byłam zdziwona że tak bardzo urosło, jeszcze ciepłe je wyjełam z formy, wiec moze wtedy opadło…

Iwona Zduniak
Iwona Zduniak
9 lat temu

Co to jest pure z dyni? To gotowy proszek? Gdzie taki kupić? Czy można zastąpić dynia?

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Iwona Zduniak

Puree z dyni to upieczona dynia i zmiksowana na gładko 🙂

Iza
Iza
8 lat temu

Magda czy piekłaś to ciasto w wersji bezglutenowej?

Magda Gembacka
Magda Gembacka
8 lat temu
Reply to  Iza

Izo, niestety nie piekłam tego ciasta w wersji bezglutenowej. Muszę spróbować w końcu.

Anna
Anna
7 lat temu

Witam, czy można użyć puree z dyni hokkaido? 🙂 jeszcze mi kilka zostało i chciałabym użyć do czegoś pyysznego 🙂

Magda Gembacka
Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Anna

Tak, oczywiście 🙂

Magda Gembacka
Magda Gembacka
7 lat temu
Reply to  Anna

tak, jak najbardziej.

Paulina
Paulina
6 lat temu

CUDOWNE! Pachnie pomarańczami jak szalone, mimo że nie dodałam tej skórki dużo. Wyszło puszyste, miękkie, nie kruszy mi się, mój szalony piekarnik nie zrobił zakalca. 🙂 Użyłam dyni Muscat (albo podobnej, nie znam się, wybrałam najbardziej podobną do tych z obrazków googla) 😉

24
0
Would love your thoughts, please comment.x