Pyszna pasta kanapkowa z soczewicy i orzechów laskowych
Moja kolejna propozycja śniadaniowa to kanapki z pyszną pastą z lokalnych składników. Brązowa soczewica z orzechami laskowymi tworzy zgraną parę, a kiszone ogórki dodają całości ciekwego akcentu.
W lodówce zawsze muszę mieć jakąś pastę do kanapek. Po pierwsze bardzo je lubimy, a po drugie to szybki sposób na pełnowartościowy pyszny posiłek. Wystarczy posmarować nią kilka kromek chlebka, dodać do tego kiełki, sałatę lub inne dostępne warzywa i gotowe.
Taka pasta to dobre źródło białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, potasu oraz witamin takich jak: E, K, B1, B6.
Proporcje soczewicy i orzechów można zmienić. Jeśli chcecie, aby pasta była mniej kaloryczna, wystarczy dodać więcej soczewicy, a mniej orzechów.
Dodatek ogórków nie jest konieczny, można położyć je dopiero na kanapkę posmarowaną pastą.
DrukujPasta kanapkowa z soczewicy i orzechów laskowych
Składniki
1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych bez skórki, namoczonych przez kilka godzin
1/2 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
2 małe ogórki kiszone
1 cebula
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól
pieprz
Przygotowanie
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Wystudzić.
- Następnie połączyć ją z soczewicą, orzechami i zmiksować na pastę, niekoniecznie całkiem gładką.
- Jeśli pasta będzie za gęsta można dodać nieco soku z ogórków kiszonych lub wody.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z pastą.
- Doprawić do smaku, kolendrą, solą i pieprzem.
- Podawać na kromkach razowego chleba.
Słowa kluczowe: soczewica, orzechy laskowe, ogórki kiszone
taką pastą mogłabym smarować kanapki każdego dnia – domowe najlepsze 🙂 zapisuję!
Ja też lubię mieć jakąś pastę w lodówce, a ta jest wyjątkowo smakowite , soczewica , orzechy
Śliczne zdjecia Magda
Alcia, dziękuję 🙂
Daria, jak zrobisz to koniecznie daj znać, jak wyszła 🙂 Pozdrawiam
Ale pychota 🙂
a czy może być zielona soczewica?
Gosiu, jasne może być zielona 🙂
Witam,
Chcialam zapytac o orzechy: co to znaczy ze maja byc prazone? Oraz ja mam orzechy laskowe luskane czyli rozumiem,ze mam sciagnac z nich brazowe powlaczke- co chyba tez bedzie dosc trudne ale sproboje.
Pozdrawiam serdecznie.
Żeby pozbyć się brązowej skórki z orzechów, trzeba je na 15 -20 minut włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Wtedy skórka pęka. Jak ostygną wystarczy potrzeć orzechy i w ten sposób pozbyć się skórek.
Pozdrawiam 🙂
kolejna fajna pasta orzechy plus strączki z Pani bloga:) P.S. we wstępie są orzechy wloskie zamiast laskowych.
Aniu, cieszę się, że pasta smakowała. Dzięki za spostrzegawczość – już poprawiam 😉
Pasta jest przepyszna. Daje Energii na caly dzien! Dziekuje Ci za twoje przepisy i inspiracje.
Nie ma za co. Cieszę się, że smakuje 🙂
To w końcu z jakich orzechów ta pasta???
Z orzechów laskowych 🙂