Hummus z pieczoną papryką
Na blogu jest już hummus klasyczny (klik), szpinakowy (klik) i marchewkowy (klik), a dzisiaj zapraszam na hummus z pieczoną papryką. Jest przepyszna.
Pieczona papryka od tej surowej jest słodsza, ma bardziej wyrazisty i intensywny smak, z hummusem komponuje się doskonale. Jeśli nie jedliście jeszcze takiej wersji to spróbujcie koniecznie. Taki hummus świetnie komponuje się na kanapkach lub jako dip do różnego rodzaju warzyw.
DrukujHummus z pieczoną papryką
Składniki
2 duże, czerwone papryki,
2 szklanki ugotowanej mięciutkiej ciecierzycy,
3 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini,
1 ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczka kminu rzymskiego (lub więcej),
woda,
wędzona papryka (opcjonalnie)
pieprz cayenne (opcjonalnie),
sól,
natka pietruszki.
Przygotowanie
- Umyte papryki położyć w całości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć, około 20 -30 minut (w połowie pieczenia należy papryki przewrócić na drugą stronę).
- Następnie papryki przełożyć do garnka, szczelnie nakryć przykrywką i zostawić na 10 -15 minut lub do ostygnięcia.
- Potem papryki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kawałki.
- Upieczone papryki, wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na aksamitną pastę. Wody dodać tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- W razie konieczności hummus jeszcze doprawić.
Dziś biegnę do warzywniaka po paprykę – ale mnie naszła ochota! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Zazwyczaj mój hummus smakowy ma w sobie suszone pomidory albo buraka. Muszę wypróbować opcję z papryką, dzięki! 🙂
Kikimora, nie ma za co 🙂
Magda, daj znać czy Ci smakował 🙂 Ściskam
Cudowny przepis. Zrobiłam już dwa razy i jak dla mnie palce lizać! Koleżanka dostała trochę w słoiczku i też była zachwycona.
Aniu, super, bardzo się cieszę, że paprykowy humus przypadł wam do gustu 🙂
To moje pierwsze kroki z hummusem…cudowny blog, cudowne przepisy! Dziękuję za inspiracje.
Dziękuję za miłe słowa. Zapraszam jak najczęściej 🙂
Twoja wersja też musi być pyszna ! Pozdrawiam.
[…] Spróbuj również ruloników z hummusem paprykowym. […]
Z pieczoną papryką hummus najlepszy 🙂 W mojej wersji papryka występuje z tymiankiem, kolendrą, czarnuszką i pieprzem ziołowym: http://roslinnepychotki.blog.pl/hummus-z-aromatyczna-papryka-zapiekana-z-przyprawami/
Ile taki humus może być sobie w lodówce?
Kasiu, około 4-5 dni.
Dzień Dobry,
A ja chciałabym zapytać jakiego blendera Pani używa.? Mój stary był kiepski a teraz padł. Nie radził sobie z prostymi koktajlami warzywnymi. Nie sądzę aby udało mi się nim zmielić np kaszę jaglaną. Potrzebny mi dobry i w miarę niedrogi który posłuży dłużej niż rok 🙂
Pozdrawiam
Agata
Agato, ja mam Vitamix,i w nim robię koktajle. I mam jeszcze blender ręczny Bosha, mocy 800 W. Jego używam do past, blednowania zup na krem czy właśine hummusu.