Pierniczki na choinkę i nie tylko :-)
Pierniczki zdobione naturalnymi dodatkami – alternatywa dla tych dekorowanych lukrem.
Niedawno odkryłam w Warszawie na Alejach Jerozolimskich 51 malutki, nieco ukryty, uroczy sklep-galerię z piernikami. Pierniki są tam wyjątkowe. Wytwarzane ręcznie, wyłącznie z naturalnych składników, według oryginalnej, starej receptury. No i to co mnie zachwyca najbardziej – pierniki te są zdobione naturalnymi składnikami takimi jak: nasiona, kwiaty, owoce. Efekt jest cudowny. Na zdjęciach poniżej to tylko namiastka tego, co można tam zobaczyć. Są szopki, chatki, drzewa, instrumenty muzyczne, pojazdy, anioły, zwierzęta. Prawdziwe dzieła sztuki.
Pierniki te mają jedną wadę. Nie można ich raczej zjeść, ze względu na twarde elementy tj. fasolę, czy ziarna kakaowca. Choć z drugiej strony, czy to wada ? Patrząc na te cuda, byłoby szkoda, żeby wylądowały w brzuchu 🙂
Zachwycona piernikami zdobionymi naturalnymi dodatkami postanowiłam, że w tym roku spróbuję nasze pierniki udekorować właśnie w ten sposób. Starałam się przy tym wybierać takie dodatki, które można potem zjeść 🙂 No, prawie mi się to udało 🙂
Jak zrobić takie pierniczki ?
DrukujPierniczki na choinkę i nie tylko 🙂
Składniki
ciasto na pierniki,
różne dodatki do dekoracji: sezam (jasny, czarny), mak, pestki słonecznika, dyni, amarantus ekspandowany, orzechy, migdały, czerwoną soczewicę ect.
Przygotowanie
- Najpierw zagnieść ulubione ciasto na pierniki.
- Następnie gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć pierniczki o wybranych kształtach.
- Za pomocą wykałaczki zrobić dziurkę na sznureczek, jeśli chcemy powiesić je na choinkę.
- Następnie ułożyć pierniczki na blachę wyłożoną pergaminem.
- Każde z ciastek posmarować, za pomocą pędzelka lub palców, białkiem, rozbełtanym jajkiem lub płynnym miodem/słodem lekko rozcieńczonym wodą.
- Tak przygotowane pierniczki dekorować, układając na ich powierzchni różne dodatki.
- Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 °C około 10 -15 minut (aż się zarumienią).
- Aby zapobiec przyrumienieniu się niektórych dodatków np. amarantusa należy przykryć pierniczki udekorowane tymi dodatkami kawałkiem pergaminu.
Słowa kluczowe: pierniczki, mak, boże narodzenie,
Piękne! Widzę je na takie rustykalnej choince z samymi naturalnymi ozdobami 🙂
Magdalena , to są najpiękniejsze pierniki jakie widziałam (znalazłam w internecie ich stronę) i te z sklepu i te twoje z wskazaniem na twoje ,że jeszcze piękniejsze
Kochana a z jakiego ciasta robisz , bardzo proszę o przepis , bardzo , bardzo , bardzo
Wyglądają przepięknie!
Rozkoszne bałwanki, prześliczne aniołki, ale ciuchcia jest number one 🙂
Dziękuję za inspirację!
Podobają mi się pierniczki udekorowane w taki sposób:)
Super! Ja nauczyłam sie od mamy posypywać pierniki naturalnymi ziarenkami: pokruszonymi orzechami i migdałami, słonecznikiem, sezamem i jeszcze siemieniem lnianym, też fajne ziarenka 🙂
No właśnie, ja też bym ogromie poprosiła o przepis a ciasto piernikowe! 🙂
Wdzięczna będę niesłychanie!
Ja tez bardzo, bardzo prosze o przepis… Nigdy jeszcze nie robilam pierniczkow, a moje pociechy sie dopominaja 🙂
Super te ozdoby są! Wypróbuję przepis na kolejnej porcji pierniczków:) tymczasem podaję mój, sprawdzony w tym roku – piekłyśmy pierniczki w dużym babskim gronie i wyszły super – zdrowe, pyszne, kruchutkie – polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000 lub 1850) 1 i 1/2 łyżki sody 2 jajka 340 g miodu 4 łyżki oleju i 3 łyzki wody 50 gram posiekanych orzechów 30 gram skórki cytrynowej przyprawa do piernika – 3 płaskie łyżeczki Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Jajka ucieramy z miodem do białości. Masę miodowo – jajeczną łączymy z mąką, dodajemy wodę, olej i… Czytaj więcej »
No ale po kiego mi piernik, którego zjeść się nie da? Marnotrawstwo.
Magdaleno, wszystko zależy od tego jakie wybierze się dodatki 🙂 Ale nawet taki niejadalny nie jest wcale marnotrastwem, służy jako ozdoba choinkowa, nie tylko na jeden sezon 🙂
Alcia, i dla mnie te pierniki są najpiękniejsze 🙂 te ze sklepu oczywiście 🙂 A jeśli chodzi o ciasto na pierniki to przyznam nie mam swojego ulubionego przepisu. Miałam, ale gdzieś zapodziałam. Akurat te ze zdjęcia robiłam z przepisu http://kotlet.tv/pierniczki, zmieniłam tylko makę na razową i cukier puder na cukier puder z cukru trzcinowego nierafinowanego, no i dodałam ciut więcej przypraw. Efekt- średni. Nie tego oczekiwałam. Smaczne, ale to nie pierniki, tylko raczej kruche ciastka. Niebawem będę robić drugą turę piernikową, zobaczymy co mi wyjdzie 🙂
Magdalena, dziękuję :)))
A te drugie tez tak będziesz dekorować?
Co byś poradziła w przypadku, kiedy pierniki zostały już upieczone? Jak „dokleić” do nich ziarenka?
Ulo, nigdy nie próbowałam, ale może upieczone pierniki posmarować białkiem, rozbełtanym jajkiem udekorować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 C, dołownie na moment, 2 minutki i przykryć je papierem do pieczenia, żeby się nie spaliły.
Ahh, powiedzcie mi, skąd zdobyć takie foremki..!? W kształcie bałwana, lokomotywy, anioła, itd? To pytanie głównie do autorki tych pięknych wypieków ze zdjęcia: gdzie można kupić takie formy? W przeciętnych marketach wybór jest nie powiem jaki.
Kasiu, ja znajduję w sklepach inernetowych 🙂
Alcia, tak będę dekorować w podobny sposób 🙂