Pierniczki na choinkę i nie tylko :-)

Pierniczki zdobione naturalnymi dodatkami – alternatywa dla tych dekorowanych lukrem.

Niedawno odkryłam w Warszawie na Alejach Jerozolimskich 51  malutki, nieco ukryty, uroczy sklep-galerię z piernikami. Pierniki są tam wyjątkowe. Wytwarzane ręcznie, wyłącznie z naturalnych składników, według oryginalnej,  starej receptury. No i to co mnie zachwyca najbardziej – pierniki te są zdobione naturalnymi składnikami takimi jak: nasiona, kwiaty, owoce. Efekt jest cudowny. Na zdjęciach poniżej to tylko namiastka tego, co można tam zobaczyć. Są szopki, chatki, drzewa, instrumenty muzyczne, pojazdy, anioły, zwierzęta. Prawdziwe dzieła sztuki.
Pierniki te mają jedną wadę. Nie można ich raczej zjeść, ze względu na twarde elementy tj. fasolę, czy ziarna kakaowca. Choć z drugiej strony, czy to wada ? Patrząc na te cuda, byłoby szkoda, żeby wylądowały w brzuchu :-)

Zachwycona piernikami zdobionymi naturalnymi dodatkami postanowiłam, że w tym roku spróbuję nasze pierniki udekorować właśnie w ten sposób. Starałam się przy tym wybierać takie dodatki, które można potem zjeść :-) No, prawie mi się to udało :-)

Jak zrobić takie pierniczki ?

Dekorowanie pierniczków naturalnymi dodatkami

Składniki:
ciasto na pierniki,
różne dodatki do dekoracji: sezam (jasny, czarny), mak, pestki słonecznika, dyni, amarantus ekspandowany, orzechy, migdały, czerwoną soczewicę ect.

Najpierw zagnieść ulubione ciasto na pierniki. Następnie gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć pierniczki o wybranych kształtach. Za pomocą wykałaczki zrobić dziurkę na sznureczek, jeśli chcemy powiesić je na choinkę. Następnie ułożyć pierniczki na blachę wyłożoną pergaminem. Każde z ciastek posmarować, za pomocą pędzelka lub palców, białkiem, rozbełtanym jajkiem lub płynnym miodem/słodem lekko rozcieńczonym wodą.
Tak przygotowane pierniczki dekorować, układając na ich powierzchni różne dodatki.
Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 °C około 10 -15 minut (aż się zarumienią).
Aby zapobiec przyrumienieniu się niektórych dodatków np. amarantusa należy przykryć pierniczki udekorowane tymi dodatkami kawałkiem pergaminu.

Gotowe :-)

Smacznego !

Ps. Mała prośba do osób, które między 23 a 26 listopada napisały do mnie maila :-) Jesli macie ochotę napiszcie jeszcze raz. Miałam małe problemy z programem pocztowym i utraciłam część maili.

Spróbuj również

18
Dodaj komentarz

avatar
13 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
MagdalenaKasiaUlamargotMagdalena Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gabka
Gość

Piękne! Widzę je na takie rustykalnej choince z samymi naturalnymi ozdobami :)

margot
Gość

Magdalena , to są najpiękniejsze pierniki jakie widziałam (znalazłam w internecie ich stronę) i te z sklepu i te twoje z wskazaniem na twoje ,że jeszcze piękniejsze
Kochana a z jakiego ciasta robisz , bardzo proszę o przepis , bardzo , bardzo , bardzo

forum kulinarne
Gość

Wyglądają przepięknie!

ika
Gość

Rozkoszne bałwanki, prześliczne aniołki, ale ciuchcia jest number one :)
Dziękuję za inspirację!

amaranthrose
Gość

Podobają mi się pierniczki udekorowane w taki sposób:)

Emilia
Gość

Super! Ja nauczyłam sie od mamy posypywać pierniki naturalnymi ziarenkami: pokruszonymi orzechami i migdałami, słonecznikiem, sezamem i jeszcze siemieniem lnianym, też fajne ziarenka :)

honey
Gość

No właśnie, ja też bym ogromie poprosiła o przepis a ciasto piernikowe! :)
Wdzięczna będę niesłychanie!

Przepis
Gość

Ja tez bardzo, bardzo prosze o przepis… Nigdy jeszcze nie robilam pierniczkow, a moje pociechy sie dopominaja :)

Ewa
Gość

Super te ozdoby są! Wypróbuję przepis na kolejnej porcji pierniczków:) tymczasem podaję mój, sprawdzony w tym roku – piekłyśmy pierniczki w dużym babskim gronie i wyszły super – zdrowe, pyszne, kruchutkie – polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000 lub 1850) 1 i 1/2 łyżki sody 2 jajka 340 g miodu 4 łyżki oleju i 3 łyzki wody 50 gram posiekanych orzechów 30 gram skórki cytrynowej przyprawa do piernika – 3 płaskie łyżeczki Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Jajka ucieramy z miodem do białości. Masę miodowo – jajeczną łączymy z mąką, dodajemy wodę, olej i… Czytaj więcej »

Magdalena
Gość

No ale po kiego mi piernik, którego zjeść się nie da? Marnotrawstwo.

margot
Gość

Magdalena, dziękuję :)))
A te drugie tez tak będziesz dekorować?

Ula
Gość

Co byś poradziła w przypadku, kiedy pierniki zostały już upieczone? Jak “dokleić” do nich ziarenka?

Kasia
Gość

Ahh, powiedzcie mi, skąd zdobyć takie foremki..!? W kształcie bałwana, lokomotywy, anioła, itd? To pytanie głównie do autorki tych pięknych wypieków ze zdjęcia: gdzie można kupić takie formy? W przeciętnych marketach wybór jest nie powiem jaki.