fbpx Drukuj

Pierniczki na choinkę i nie tylko :-)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

ciasto na pierniki,
różne dodatki do dekoracji: sezam (jasny, czarny), mak, pestki słonecznika, dyni, amarantus ekspandowany, orzechy, migdały, czerwoną soczewicę ect.

Przygotowanie

  1. Najpierw zagnieść ulubione ciasto na pierniki.
  2. Następnie gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć pierniczki o wybranych kształtach.
  3. Za pomocą wykałaczki zrobić dziurkę na sznureczek, jeśli chcemy powiesić je na choinkę.
  4. Następnie ułożyć pierniczki na blachę wyłożoną pergaminem.
  5. Każde z ciastek posmarować, za pomocą pędzelka lub palców, białkiem, rozbełtanym jajkiem lub płynnym miodem/słodem lekko rozcieńczonym wodą.
  6.  Tak przygotowane pierniczki dekorować, układając na ich powierzchni różne dodatki.
  7.  Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 °C około 10 -15 minut (aż się zarumienią).
  8.  Aby zapobiec przyrumienieniu się niektórych dodatków np. amarantusa należy przykryć pierniczki udekorowane tymi dodatkami kawałkiem pergaminu.

 

Słowa kluczowe: pierniczki, mak, boże narodzenie,

18
0
Would love your thoughts, please comment.x