Pieczarkowa zupa -krem

Dzisiaj przepis na zupę pieczarkową – tylko kilka składników, prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt wyjątkowy.

Napiszę krótko. Ta zupa to najlepsza pieczarkowa jaką jadłam do tej pory. Pokochali ją rownież moi mężczyźni, tak, że na dobre zawitała w naszym menu.


Pieczarkowa zupa-krem

(Przepis na podstawie przepisu Trufli, zmodyfikowany)
Danie dla maluszków po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
500 g pieczarek,
1,5 l dobrej jakości wody
1 średnia marchewka,
2 duże ziemniaki,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
dobrej jakości sos sojowy  (użyłam sos shoyu bio około 2 łyżek),
sok z cytryny,
1 łyżeczka tymianku,
20 g masła (może być masło klarowane),
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól morska nierafinowana,
2-3 łyżki dobrej jakości śmietany lub gęstego jogurtu (opcjonalnie).

Dodatki: pełnoziarnisty makaron, kasza gryczana lub brązowy ryż
świeży koperek lub natka pietruszki

Pokrojone w plasterki pieczarki wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i masło, dodać tymianek, szczyptę soli i dusić przez około 3- 4 minuty. Następnie tak przygotowane pieczarki zalać wrzątkiem (około 1,25 l), dodać liście laurowe i ziele angielskie, a po chwili jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować blenderem ręcznym na krem, dodać śmietanę (opcjonalnie) doprawić solą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Podawać z kaszą gryczaną, ulubionym makaronem razowym lub brązowym ryżem, z odrobiną koperku lub natki pietruszki.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Dla dorosłych zupę można przyprawić odrobiną pieprzu i chilli.
  2. Dodając mniej lub więcej wody można regulować gęstość zupy.
  3. Gęsta wersja zupy może stanowić bardzo smaczny sos pieczarkowy.
  4. Jeśli nie lubimy zup-kremów, po prostu nie miksujemy zupy.

Spróbuj również

  • o jaka fajna zupa , trzeba zrobić bo po knedlach(mistrzowskie) i paście z pieczonych warzyw jestem twoją fanka Madziu

  • Wrzosy wyszły przepięknie!! Zupa jedna z moich ulubionych, na pewno wypróbuję ten przepis :)

  • PYCHA! Zrobiłam wersję bez śmietany, smakuje rewelacyjnie, mój 14-miesięczny synek zjadał, aż mu się uszy trzęsły. ;) Na kolejny raz wypróbuję opcję zabielaną, bo na pewno będzie kolejny raz z tą zupą.

  • wspaniała!!!

  • Iw

    Dziś robiłam – pyszna!!! :) Dziękuję za przepis, na jutro czaję się na zupę pomidorową z kaszą jaglaną – am mniam :)

  • Oj właśnie jestem przed oadbiem. Nawet nie wiesz jak mi zaczęło burczeć w brzuchu na widok tej ślicznej zupki :)

  • Majeczka

    Witam,
    Ten przepis nadaje się dla dzieci dopiero powyżej 12rż czy wkradł sie jakis mały błąd? Jak to jest z tymi pieczarkami- traktować je jak grzyby czy też można podać wcześniej maluszkom?

  • Majeczka

    Witam,
    Ten przepis nadaje się dla dzieci dopiero powyżej 12rż czy wkradł sie jakis mały błąd?
    Jak to jest z tymi pieczarkami- traktować je jak grzyby czy też można podać wcześniej maluszkom?
    Z góry dziekuje za odpowiedz :) Dodam jeszcze, że uwielbiam korzystać z przepisów umieszczonych na Pani blogu!

  • Pieczarki można podawać po 12 m.ż. a grzyby po 6 r.ż :-) Cieszę się, że korzystasz z ammniamowych przepisów :-) Pozdrawiam serdecznie

  • Aneta

    Najlepsza pieczarkowa pod słońcem!

  • Pingback: Zupa grzybowa z makaronem gryczanym i orzechami laskowymi | Ammniam()