Świąteczny pasztet z soczewicy i warzyw, bez jajek

Dzisiaj propozycja świąteczna – pasztet warzywny, z soczewicą, pieczoną cebulą i czosnkiem, bez jajek.

Święta za pasem, a więc czas na propozycje świątecznego menu dla małych i dużych. Dzisiaj propozycja pasztetu z soczewicy. Rok temu też był pasztet z soczewicy, ale tegoroczny jest nieco inny, bo bez jajek. Za to z dodatkiem kaszy jaglanej i ciut innymi przyprawami. A także sposób przygotowywania pasztetu jest nieco inny. Zależało mi na tym,  żeby pasztet był stricte roślinny no i myślę, że się udało :-)
Pasztet można oczywiście dowolnie modyfikować, wzbogacać o inne warzywa i przyprawy.


Pasztet z soczewicy i warzyw bez jajek

Danie dla maluszków po 18 m.ż. Z mniejszą ilością przypraw po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1/3 szklanki kaszy jaglanej (około 3 łyżek),
4 średnie marchewki,
1 średnia cebula,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),
2 łyżki nierafinowanej oliwy z oliwek,
1,5 – 2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1-2  łyżeczka curry,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub kawałek
sól,
płatki migdałowe.

Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w około 1,5 szkl. wody. Soczewicę wypłukać i ugotować w około 2 szklankach wody. Marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować na parze. Cebulę  w łupinie pokroić w ćwiartki i wraz z czosnkiem (w łupinie) upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 °C. (czosnek upiecze się wcześniej, należy uważać, aby nie piec go zbyt długo). Ugotowaną marchew wraz z upieczoną cebulą i czosnkiem zmiksować na drobne cząstki. Dodać do tego soczewicę i chwilę miksować (to nie ma być gładka masa). Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
Tak powstałą masę przelać do formy keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami lub razową bułką tartą. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Pod koniec pieczenia na wierzch pasztetu posypać płatki migdałowe. Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy. Można go kroić, gdy całkowicie ostygnie.

Smacznego !

Spróbuj również

  • Madzia , taki mi przepis był potrzebny , bo mam jeden z ciecierzycą z Jadłonomia i mam drugi od Magdy:) , będzie pyszne śniadanie:)
    buziaki

  • Mar

    Uwielbiam wege pasztety, zapisuję przepis, mam nadzieję, że spodoba się Lu (zawartość jaglanki wskazuje na powodzenie:))

  • Ewa

    Super pomysł! A co można ewentualnie zastosowac jako zamiennik marchewki, bo na marchewkę uczulenie mamy:(

  • Magdalena

    Ala, mam nadzieję, że będzie Ci smakował :-)

  • Magdalena

    Mar, mam nadzieję, że będzie Wam smakował :-)

  • Ojj pysznie wygląda – spróbujemy :-)

  • ann

    mam zamiar go jutro popełnić :)
    czy…czy pominięcie masła orzechowego się drastycznie odbije na smaku? czy mam się zebrać w sobie i gnać po to masło jednak?
    no i super, że bez jajek :)
    jako, że pasztet z soczewicy robimy-robię :) raz w tygodniu, okiem/zębem/kubkami smakowymi eksperta ocenię i dam znać ile gwiazdek mu dajemy

    pozdrawiam serdecznie

  • Magdalena

    Aniu, mozna zrobić bez masła orzechowego. Dodaj wtedy trocę więcej oliwy około 2-3 łyżek.

  • Ann

    …dajemy ********************************* gwiazdek :)
    pasztet jest (choć wątpiłam, czy mnie zaskoczy) jednak inny i lepszy od tradycyjnie (z jajkiem czynionego ) – nie wiem, co za tym stoi :/
    kasza jaglana…? dla nas jest naprawdę super rozwiązaniem, z uwagi na białkową skazę.
    Dzieć wieczorem wchłonął dwie pajdy żytniego chleba pieczonego wczoraj z dziś upieczonym pasztetem :) no nie powiem: urosłam nieco :)
    teraz mi się zamarzyła wersja pomidorowa takowego pasztetu i tu mam pytanie: z przecierem czy koncentratem…? żeby miał takiego pomidorowego kopa …

    serdeczne pozdrowienia dla Autorki, z podziękowaniem za inspiracje nieustające:)

  • Magdalena

    Aniu, dziękuję za tyle gwiazdek :) Cieszę się, że Wam smakuje. A jeśli chodzi o pomidorowy kop to lepiej dodać przecier. W koncentracie jest mało pomdorów :)Pozdrawiam

  • Upiekłam pasztet wczoraj wieczorem, jadły 3 osoby, zostały smętne resztki:-) Znaczy się smakował bardzo. Ja cebulę i marchewkę poddusiłam na oliwie, a czosnek dałam suszony, bo miałam b. mało czasu. Dziękuję za przepis!

  • Madziu, ja jestem fanka twoich pomysłów , twoich przepisów , ten pasztet jest bardziej niż znakomity

  • przepraszam za być może głupie pytanie, ale ile czsu mniej więcej gotować kaszę i soczewicę? (jestem zupełnie zielona w kuchnia, a tym bardziej zdowej kuchni) i ile mniej więcej będzie się piec cebula z czosnkiem? czy po upieczeniu cebulę i czosnek obrać z łupiny przed miksowaniem?

    jeszcze raz bardzo przepraszam – zadając takie pytania czuję się jak głupciątko,

    ale mimo wszystko mam nadzieję na odpowiedź i pozdrawiam :)

  • Magdalena

    Ala, baardzo mi miło :-) No i cieszę się, że pasztet Ci przypasował :-) Pozdrawiam

  • Magdalena

    Marysiu, nie przepraszaj. Kto pyta nie błądzi :-) Co do czasu gotowania kaszy i soczewicy to jest to około 15-20 minut. Najlepiej po prostu sprawdzić, czy kasza i soczewica są miękkie i czy wchłonęły wodę. A jeśli chodzi o czosnek i cebulę to też najlepiej sprawdzić, czy są miękkie. Czas pieczenia około 20-30 minut. Czosnek upiecze się trochę wcześniej, koło 15 minut. No i oczywiście po upieczeniu wszystko należy obrać z łupin :-) Pozdrawiam

  • Czy w przepisie można użyć soczewice czarną?

  • Magdalena

    Gosiu, myślę, że można zrobić pasztet i z czarna soczewicą, z tym, że pewnie kolor pasztetu będzie nieciekawy.

  • Magdo! to niesamowite! Na ogól mam dwie lewe ręce w kuchni i cokolwiek zrobię raczej nie smakuje mojemu mężowi. I już jak robiłam pasztet to pytał czemu nie będzie w nim mięsa… ale jak go upiekłam to zjadł prawie od razu pół blaszki :) bardzo dziękujemy za twój blog i przepis :) :)
    pozdrawiamy serdecznie!

  • Magdalena

    Marysiu, bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam serdecznie :-)