fbpx Drukuj

Świąteczny pasztet z soczewicy i warzyw, bez jajek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka czerwonej soczewicy,

1/3 szklanki kaszy jaglanej (około 3 łyżek),

4 średnie marchewki,

1 średnia cebula,

2 duże ząbki czosnku,

1 łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),

2 łyżki nierafinowanej oliwy z oliwek,

2 łyżki mąki kukurydzianej,

1 łyżeczka kminu rzymskiego,

2  łyżeczki curry,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub kawałek

sól,

płatki migdałowe.

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w około 1,5 szkl. wody.
  2. Soczewicę wypłukać i ugotować w około 2 szklankach wody.
  3. Marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować na parze.
  4. Cebulę  w łupinie pokroić w ćwiartki i wraz z czosnkiem (w łupinie) upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 °C. (czosnek upiecze się wcześniej, należy uważać, aby nie piec go zbyt długo).
  5. Ugotowaną marchew wraz z upieczoną cebulą i czosnkiem zmiksować na drobne cząstki.
  6. Dodać do tego soczewicę i chwilę miksować (to nie ma być gładka masa).
  7. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  8. Tak powstałą masę przelać do formy keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami lub razową bułką tartą.
  9. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
  10. Pod koniec pieczenia na wierzch pasztetu posypać płatki migdałowe.
  11. Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy.
  12. Można go kroić, gdy całkowicie ostygnie.

Notatki

Zamiast gotować marchewkę na parze i pec cebulę i czosnek można podsmażyć wszystko na patelni na oliwie. Najpierw wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, a gdy ładnie się zezłocą dodać marchew. Smażyć około 5 -7 minut. Potem postępować wg. pezepisu.

Masło orzechowe można pominąć, a zamiast niego dodać 1-2 łyżki oliwy.

Słowa kluczowe: pasztat z soczewicy i warzyw

19
0
Would love your thoughts, please comment.x