pasztet2

Pasztet z soczewicy i wiosenne zachwyty

Share Button

W końcu jest ta wyczekiwana, utęskniona wiosna. Przyszła jak zwykle dyskretnie, nieśmiało. Teraz z dnia na dzień coraz bardziej widać i czuć jej obecność, która cieszy i zachwyca. W perspektywie, stragany pełne smakowitych warzyw i owoców: szparagi, bób, rabarbar, truskawki… Bosko!  Już nie mogę się doczekać! W takich chwilach marzy mi się własny ogródek warzywno-owocowo-ziołowy, obok małego domku pod lasem. Eh… rozmarzyłam się. Tymczasem hoduję na parapecie kiełki, zioła i czekam na obfite plony.

Z Kacperkiem zaliczyliśmy już pierwsze wędrówki po lesie, zabawy w piaskownicy, było też wąchanie kwiatków. Przed nami coraz dłuższe i coraz dalsze spacery, pikniki na trawce i inne wspaniałości. Uwielbiam tę porę roku. Lato zresztą też :-)

A dziś propozycja pasztetu z soczewicy (smakowita alternatywa dla tradycyjnego pasztetu świątecznego), na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Odkąd jest z nami Kacper robię go w wersji łagodniejszej rezygnując z ostrych akcentów. Najczęściej  są to dwie wersje, pierwsza z dodatkiem kminku, druga z garam masalą.
Pasztet ma lekko słodkawy smak tak, że powinien przypaść do gustu małym smakoszom. W wersji dla dorosłych można podać go z ostrym sosem. Ja lubię go z kiszonymi ogórkami :-)

pasztet1

Pasztet z soczewicy

(przepis na podstawie przepisu A. Kręglickiej, Wysokie Obcasy 2008)

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
1 szkl. czerwonej soczewicy
3 marchewki
1/4 dużego selera
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżeczki mielonego kminku lub wersja II  tyle samo przyprawy garam masala
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jajka
sól
jasny sezam
orzeszki pistacjowe niesolone

Soczewicę wypłukać, a następnie ugotować w ok. dwóch szklankach wody, ma powstać papka.
Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kminek, wymieszać. Gdy cebula się zeszkli, dodać starte na grubych oczkach pozostałe warzywa (wcześniej obrane) zamieszać i chwilę dusić na małym ogniu.
Wystudzoną mieszaninę warzyw połączyć z soczewicą i zmiksować na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy, sól do smaku i ponownie wymieszać. Na koniec masę połączyć  z rozbętanymi jajkami. Całość wymieszać i wlać do formy keksówki, wcześniej posmarowanej oliwą i posypanej razową bułką tartą. Wierzch pasztetu posypać sezamem i rozdrobnionymi pistacjami. Piec w temp. 180°C, przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pasztet należy kroić, gdy całkowicie ostygnie.

Smacznego!

pasztet2

Zobacz również:

17 komentarzy

  1. pyszny! ja dodałam jeszcze kawałek pora i 2 pietruszki, warzywa gotowałam na parze w większych kawałkach. zamiast mielonego dodałam cały kminek i nie miałam pistacji. poza tym zblendowałam wszystko blenderem i dłużej piekłam. wyszedł wspaniały, wilgotny. polecam!!!!

  2. Właśnie się zabieram do pracy, pasztecik na kolację am mniam! Wygląda rewelacyjnie smakuje pewnie jeszcze lepiej!!!!

  3. Witam, przepis brzmi zachęcająco, mam nadzieję, że moje dziecię spróbuje… mam tylko pytanie – na liście składników jest „przecier” pomidorowy, a w opisie wykonania „koncentrat”… domyślam się, że chodzi o koncentrat, a nie tradycyjny przecier (pulpę pomidorową)? Będę wdzięczna za podpowiedź, bo nie chciałabym zepsuć wypieku:) Pozdrawiam!

  4. przepyszny,szkoda ze mąż nie chce,bo bez mięsa,a 14 mies Synek wypluł,ale mam nadzieje ze sie przekona bo na pewno znowu upiekę,zjem sama cały:)

  5. Sylwio, ma być przecier pomidorowy nie koncentrat. Z koncentratem pasztet też wyjdzie, ale zdrowszy jest przecier. Pozdrawiam :-)

  6. Bardzo chetnie wyprobuje przepis , ale mlodszy synek jest uczulony na jajka . Czy mozna je czyms innym zastapic ? Pozdrawiam

  7. Witam :) Mam pytanie czy myśli Pani, że mogę zastąpić pistacje pestkami dyni ponieważ od kilku dni próbuję kupić niesolone pistacje i nigdzie nie ma :( i zamiast przyprawy garam masala mam bombay masala ale wydaje mi się że one sa podobne więc tu powinno być ok:) Przy okazji gratuluję narodzin córeczki ! :))

  8. Moniko, pistacje można jak najbardziej zastąpić pestkami dyni, sezamu lub słonecznika :-) Pozdrawiam serdecznie.

  9. Witam :) pasztet pierwszy raz zrobiłam na Wigilię – wyszedł wspaniały! teraz robię go bardzo często.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *