pasztet2

Pasztet z soczewicy i wiosenne zachwyty

Share Button

W końcu jest ta wyczekiwana, utęskniona wiosna. Przyszła jak zwykle dyskretnie, nieśmiało. Teraz z dnia na dzień coraz bardziej widać i czuć jej obecność, która cieszy i zachwyca. W perspektywie, stragany pełne smakowitych warzyw i owoców: szparagi, bób, rabarbar, truskawki… Bosko!  Już nie mogę się doczekać! W takich chwilach marzy mi się własny ogródek warzywno-owocowo-ziołowy, obok małego domku pod lasem. Eh… rozmarzyłam się. Tymczasem hoduję na parapecie kiełki, zioła i czekam na obfite plony.

Z Kacperkiem zaliczyliśmy już pierwsze wędrówki po lesie, zabawy w piaskownicy, było też wąchanie kwiatków. Przed nami coraz dłuższe i coraz dalsze spacery, pikniki na trawce i inne wspaniałości. Uwielbiam tę porę roku. Lato zresztą też :-)

A dziś propozycja pasztetu z soczewicy (smakowita alternatywa dla tradycyjnego pasztetu świątecznego), na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Odkąd jest z nami Kacper robię go w wersji łagodniejszej rezygnując z ostrych akcentów. Najczęściej  są to dwie wersje, pierwsza z dodatkiem kminku, druga z garam masalą.
Pasztet ma lekko słodkawy smak tak, że powinien przypaść do gustu małym smakoszom. W wersji dla dorosłych można podać go z ostrym sosem. Ja lubię go z kiszonymi ogórkami :-)

pasztet1

Pasztet z soczewicy

(przepis na podstawie przepisu A. Kręglickiej, Wysokie Obcasy 2008)

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
1 szkl. czerwonej soczewicy
3 marchewki
1/4 dużego selera
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżeczki mielonego kminku lub wersja II  tyle samo przyprawy garam masala
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jajka
sól
jasny sezam
orzeszki pistacjowe niesolone

Soczewicę wypłukać, a następnie ugotować w ok. dwóch szklankach wody, ma powstać papka.
Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i kminek, wymieszać. Gdy cebula się zeszkli, dodać starte na grubych oczkach pozostałe warzywa (wcześniej obrane) zamieszać i chwilę dusić na małym ogniu.
Wystudzoną mieszaninę warzyw połączyć z soczewicą i zmiksować na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy, sól do smaku i ponownie wymieszać. Na koniec masę połączyć  z rozbętanymi jajkami. Całość wymieszać i wlać do formy keksówki, wcześniej posmarowanej oliwą i posypanej razową bułką tartą. Wierzch pasztetu posypać sezamem i rozdrobnionymi pistacjami. Piec w temp. 180°C, przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pasztet należy kroić, gdy całkowicie ostygnie.

Smacznego!

pasztet2

Zobacz również:

  • http://Stronawww dzieckoziemi

    Super przepis, naprawdę! Wyszło mi tego pasztetu sporo, ale i tak zjedliśmy wszystko do ostatniej okruszyny. :)

  • http://Stronawww magjak

    pyszny! ja dodałam jeszcze kawałek pora i 2 pietruszki, warzywa gotowałam na parze w większych kawałkach. zamiast mielonego dodałam cały kminek i nie miałam pistacji. poza tym zblendowałam wszystko blenderem i dłużej piekłam. wyszedł wspaniały, wilgotny. polecam!!!!

  • http://www.raaanyjulek.blogspot.com Ania

    Właśnie się zabieram do pracy, pasztecik na kolację am mniam! Wygląda rewelacyjnie smakuje pewnie jeszcze lepiej!!!!

  • http://Stronawww Ola

    Gorąco polecam wszystkim Twój pasztecik, jest przepyszny, lubiany przez Dziadków, Rodziców i Dzieci:D

  • Magdalena

    Olu, bardzo dziękuję i cieszę się, że wszystkim smakuje :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

  • http://ammniam@gmail.com Beata

    Czy ten pasztecik można zamrozic ?

  • Magdalena

    Szczerze powiem, że nigdy go nie mroziłam, bo szybko znika :-)

  • http://www.facebook.com/Ousacz Sylwia

    Witam, przepis brzmi zachęcająco, mam nadzieję, że moje dziecię spróbuje… mam tylko pytanie – na liście składników jest „przecier” pomidorowy, a w opisie wykonania „koncentrat”… domyślam się, że chodzi o koncentrat, a nie tradycyjny przecier (pulpę pomidorową)? Będę wdzięczna za podpowiedź, bo nie chciałabym zepsuć wypieku:) Pozdrawiam!

  • anka

    przepyszny,szkoda ze mąż nie chce,bo bez mięsa,a 14 mies Synek wypluł,ale mam nadzieje ze sie przekona bo na pewno znowu upiekę,zjem sama cały:)

  • Magdalena

    Sylwio, ma być przecier pomidorowy nie koncentrat. Z koncentratem pasztet też wyjdzie, ale zdrowszy jest przecier. Pozdrawiam :-)

  • Karolina

    Bardzo chetnie wyprobuje przepis , ale mlodszy synek jest uczulony na jajka . Czy mozna je czyms innym zastapic ? Pozdrawiam

  • Monika

    Witam :) Mam pytanie czy myśli Pani, że mogę zastąpić pistacje pestkami dyni ponieważ od kilku dni próbuję kupić niesolone pistacje i nigdzie nie ma :( i zamiast przyprawy garam masala mam bombay masala ale wydaje mi się że one sa podobne więc tu powinno być ok:) Przy okazji gratuluję narodzin córeczki ! :))

  • Magdalena

    Moniko, pistacje można jak najbardziej zastąpić pestkami dyni, sezamu lub słonecznika :-) Pozdrawiam serdecznie.

  • Monika

    Bardzo dziękuję za szybka odpowiedź. Życzę pięknych Świąt i pozdrawiam ;)

  • Monika

    Witam :) pasztet pierwszy raz zrobiłam na Wigilię – wyszedł wspaniały! teraz robię go bardzo często.

  • Magdalena

    Moniko, super :-)

  • Pingback: Pasztet z soczewicy z pieczoną cebulą i czosnkiem, bez jajek. | Ammniam()