Pieczony rabarbar pod kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą

Dzisiaj mam dla was wiosenny przepis na prosty deser – pieczony rabarbar pod kruszonką. Pyszne i proste danie, które znika w mgnieniu oka. 

Taki pieczony rabarbar jest wspaniały na ciepło i zimno. Świetnie komponuje się z kokosową bitą śmietaną, jogurtem albo lodami. A w towarzystwie ugotowanej kaszy jaglanej albo owsianki może stanowić pyszne i sycące śniadanie. Smacznego !

Pieczony rabarbar pod kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą

Drukuj przepis
Porcje: 4-6 porcji

Składniki

  • 2 szklanki pokrojonego w 3-4 milimetrowe kawałki rabarbaru
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki wyłuskanych i pokrojonych w połówki niesolonych pistacji
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na 175 C (góra-dół).

2

Pokrojony rabarbar i jabłka włożyć do miski, dodać ksylitol, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać i odstawić.

3

Do drugiej miski wsypać pistacje, migdały, 1/3 szklanki płatków owsianych.

4

Pozostałe płatki owsiane (1/3 szklanki) zmielić na mąkę i wsypać do suchych składników, całość wymieszać.

5

Następnie dodać syrop klonowy, olej i jeszcze raz wszystko wymieszać.

6

Żaroodporne naczynie lekko wysmarować tłuszczem, wypełnić je mieszaniną rabarbarowo-jabłkową. Na wierzch wysypać i równomiernie rozprowadzić kruszonkę pistacjowo-migdałowo-owsianą. Całość włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, do momentu aż kruszonka ładnie się przyrumieni.

Notatki

Jabłka można zamienić na gruszki. W razie potrzeby można dodać nieco więcej ksylitolu.

 

Spróbuj również