fbpx Drukuj

Pieczony rabarbar pod kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą

rabarbar pod kruszonką

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 szklanki pokrojonego w półcentymetrowe kawałki rabarbaru
2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki ksylitolu, cukru trzcinowego lub innego słodzidła
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy

Kruszonka:
1/2 szklanki posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
1/2 szklanki wyłuskanych i pokrojonych w połówki niesolonych pistacji
2/3 szklanki płatków owsianych
23 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju o neutralnym smaku

Przygotowanie

Piekarnik nastawić na 175 C (góra-dół).
Pokrojony rabarbar i jabłka włożyć do miski, dodać ksylitol (cukier), przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miski wsypać pistacje, migdały, połowę płatków owsianych.
Pozostałe płatki owsiane zmielić na mąkę i wsypać do suchych składników, całość wymieszać.
Następnie dodać syrop klonowy, olej i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Żaroodporne naczynie lekko wysmarować tłuszczem, wypełnić je mieszaniną rabarbarowo-jabłkową. Na wierzch wysypać i równomiernie rozprowadzić kruszonkę pistacjowo-migdałowo-owsianą. Całość włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, do momentu aż kruszonka ładnie się przyrumieni.

Notatki

Jabłka można zamienić na gruszki.
W razie potrzeby można dodać nieco więcej ksylitolu lub innego słodzidła.

Słowa kluczowe: rabarbar, pistacje, płatki owsiane

0
Would love your thoughts, please comment.x