Dżem cukiniowo-jabłkowo-cytrynowy

Dzisiaj moja kolejna propozycja na przetwory. Tym razem w roli głównej cukinia. Zapraszam na pyszny dżem.

O dżemie cukiniowo-cytrynowym dowiedziałam się od pewnej Pani Agnieszki z Krakowa podczas jednej z naszych telefonicznych pogawędek o życiu, o tym i tamtym (przy tej okazji serdecznie Panią Agnieszkę pozdrawiam).
Przepis zmodyfikowałam po swojemu i powstało cudo.
Był to przepis próbny, dlatego zrobiłam tylko dwa małe słoiczki, które przyznam się bez bicia, nie zdążyłam nawet zapasteryzować, bo ich zawartość po prostu skonsumowałam.
Cudownie smakuje na świeżej razowej bułce ze świeżymi figami. Delikatny kwaskowy smak dżemu, przełamany subtelną słodyczą fig – dla mnie poezja !
Oczywiście równie dobrze dżemik smakuje prosto ze słoika :-)
To prawdziwy skarb na przetrwanie długiej zimy. Na pewno zrobię go jeszcze w większej ilości. Wam też polecam !

Dżem cukiniowo-jabłkowo-cytrynowy

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
1 cukinia ( dł.  około 20-25 cm),
4 słodkie jabłka,
sok z 1,5 cytryny,,
szczyptę kurkumy,
1 płaska łyżeczka agaru,
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu z wanilli,
skórka z jednej cytryny sparzonej i drobno pokrojonej (najlepiej bio),
syrop klonowy/ksylitol lub inny naturalny słód o neutralnym smaku (opcjonalnie).

Cukinię i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Całość włożyć do dużego garnka, dodać sok z 1 cytryny, wymieszać i  gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu aż jabłka i cukinia rozpadną się (około 20 minut). Następnie dodać wanilię, kurkumę, pozostały sok z cytryny, syrop z agawy do smaku. Całość zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Następnie tak przygotowany dżem postawić jeszcze raz na ogień, dodać, skórkę z cytryny i agar rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać i gotować około 10  minut. Gotowy dżem przelać do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie je zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Jeśli do przygotowania dżemu użyjemy żółtą cukinię, nie trzeba jej obierać.
  2. Im słodsze jabłka, tym dżem wymaga mniejszego dosładzania.
  3. Z podanej ilości wyszły mi dwa małe słoiczki o pojemności 150 ml i 200 ml.
  4. Jeśli cukinia ma dużo pestek, należy je usunąć.
  5. Agar to zagęstnik roślinny dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Zastępuje żelatynę.

Spróbuj również