Domowy kisiel owocowy z burakiem

W zimie, gdy tęsknię za latem, często sięgam do zamrażarki po ukryte tam letnie skarby – owoce jagodowe. Jak to dobrze, że można je zamrozić i cieszyć się nimi, gdy za oknem zimno i nieprzyjemnie.

Lubię robić z nich  kisiel – klasyczny, z dużymi kawałkami owoców, ze szczyptą mielonej wanilii lub cynamonu. Owoce wybieram różne – maliny, wiśnie, jagody, czarną porzeczkę. Mieszam je ze sobą lub wybieram tylko jeden rodzaj.

Ostatnio do takiego kisielu dodaję też buraka – pieczonego lub ugotowanego na parze. To dobry sposób na przemyt tego warzywa, jeśli ktoś go nie lubi w innej postaci :-)

Kisiel można podać z kokosową bitą śmietaną lub kremem migdałowym, ale i bez dodatków smakuje wyśmienicie.

kisielowocowoburaczany2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domowy kisiel owocowy z burakiem

Drukuj przepis

Składniki

  • szklanka mrożoych malin
  • szklanka mrożonych wiśni,
  • 1 upieczony lub ugotowany na parze burak
  • 1 szklanka wody
  • około 1 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)
  • mielona wanilia
  • cynamon lub kardamon
  • syrop klonowy lub ksylitol

Przygotowanie

1

Owoce włożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody i postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia.

2

W międzyczasie mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody. Powstałą mieszaninę wlać do gotujących się owoców. ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia kisielu i odstawić z ognia.

3

Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do kisielu. Doprawić do smaku wanilią, cynamonem lub kardamonem. Dosłodzić ksylitolem lub syropem klonowym.

Spróbuj również

  • burak rządzi :)

  • domowy kisiel to prawdziwy rarytas, a już na pewno tak niebanalna wersja jak ta :)

  • healthy maniac, o tak !

  • Wygląda wspaniale , a ja się przyznaję kisiel domowy uwielbiam , ale z buraczkami to jeszcze nie jadłam nigdy

  • Szalone połączenie z tym burakiem, ale może wypróbuję! Trzeba próbować nowości!

  • Sagneska – nie takie szalone. Burak nie jest wyczuwalny w zasadzie :-)

  • Alcia, no to musisz koniecznie spróbować :-)

  • wygląda obiecująco, smakuje pewnie równie dobrze, muszę koniecznie wypróbować

  • Kasia & Jazmin

    Swietny przepis:)

  • Kasiu,dzięki :-)

  • Gabriela, spróbuj koniecznie i daj znać czy smakował :-)

  • A ja mam pytanie o to czy od razu po zgęstnieniu odstawić czy pogotować trochę? Pytam w sensie mąki czy z nią nie powinien się kisiel dłuzej pogotować?

  • Magda Gembacka

    Gdy zgęstnieje, zostawić go chwilę na ogniu, żeby chwilę pobulgotał.