Czekoladowy budyń z tofu

Dzisiaj mam dla was przepis na błyskawiczny do przygotowania budyń z tofu. To pyszna porcja białka i wapnia. Jest idealny na deser albo drugie śniadanie. Ja często jem go zaraz po treningu.

Taki deser można podawać z różnymi dodatkami – owocami albo posiekanymi orzechami. Moje dzieci lubią go jeść z musem z owoców jagodowych. Miksuję im po prostu maliny, jagody albo truskawki i gotowe. W zimie korzystam z mrożonych owoców. Lekko je podgrzewam, żeby się rozmroziły, a potem dopiero miksuję. Pycha. Przygotowując dla siebie taki deser, często dodaję więcej mleka i zamiast budyniu mam pyszny koktajl.

Czekoladowy budyń z tofu

Drukuj przepis
Porcje: 2

Składniki

  • 1/2 kostki tofu
  • 1 dojrzały banan
  • 4 daktyle wcześniej namoczone, aby zmiękły
  • 1/2 szklanki mleka sojowego wzbogaconego wapniem
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładko.

2

Wlać do miseczek, na wierzchu położyć dowolne owoce i posypać ulubionymi orzechami.

Notatki

Aby wzbogacić budyń o kwasy tłuszczowe Omega trzy mozna dodać do niego 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego.
Gdyby budyń był za mało słodki, można dodać więcej daktyli lub dosłodzić ksylitolem.
Zamiast kakao można dodać karob.
Zamiast banana można dodać więcej daktyli.

Spróbuj również

  • margot

    same zalety , zdrowe , pyszne i jak jeszcze elegancko podane :)

  • Dzięki Alu za mile słowa :-)