fbpx Skip to content

Jeśli lubisz moje przepisy, możesz mnie wesprzeć i postawić mi kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Powiadomienia
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia K.
9 lat temu

Cukier, taaaaa, temat rzeka. Ostatnio też zgłębiałam. Na agawę też się nacięłam :/ Do powyższego dodałbym, że ksylitolu nie powinno się dawać dzieciom poniżej 3 r.ż.
I kwestia melasy – nigdzie nie doczytałam się żeby ta z buraka była gorsza, a wręcz czytałam, że to bez różnicy. Masz jakiś artykuł na ten temat? Chętnie bym poczytała 🙂

Kasia K.
9 lat temu

A pytanko jeszcze! Czy robisz sama dżemy? Jeśli tak to czym je dosładzasz? Jak truskawki czy śliwki nie trzeba niczym tak z rabarbarem mam problem 😉

Zuzinkas
Zuzinkas
9 lat temu

dla mnie tez temat rzeka.. Magda o slody? nic nie napisalas o nich.. ja czesto uzywam szczegolnie ryzowego.. o agawie tez slyszalam i tez ograniczam ile sie da.. no i jest tez „syrop” daktylowy i zageszczony sok z jablek.. przynajmniej tu gdzie mieszkam.. slyszalas?uzywasz?

Agata
Agata
9 lat temu

Niestety ksylitol, ku mojemu rozczarowaniu, jest również niezdrowy, a nawet szkodliwy – wiem z wykładu na temat odżywiania dr Ewy Dąbrowskiej. Z tego co mówiła to oprócz oczywiście naturalnych słodkich owoców to jedynie miód i stewia… A właśnie właśnie- dlaczego o miodzie Pani nie napisała?? Chyba, że przeoczyłam. A, jeszcze znam jeden patent na niesłodzenie- żeby np. nie dosładzany kompot nam smakował trzeba dodać do niego odrobinę soli- nasz krew na lekko słony smak i dlatego taki napój będzie dla naszego podniebienia smakowo atrakcyjny. Pozdrawiam 🙂

ktos
ktos
9 lat temu

A jak to się przedstawia cenowo? W co łatwiej zainwestować na początku? Niestety jak widzę przepis na ciasto z użyciem np 1/2 szklanki syropu klonowego to wiem że nie skorzystam z niego w ogóle, bo to drogo wychodzi 🙁 Jaka opcja byłaby zdrowsza niż biały cukier ale taka na co dzień? Wiadomo że droższa ale jeszcze do przeżycia?

Agata
Agata
9 lat temu

Pani Magdo, apropo szkodliwości ksylitolu, to o ile dobrze pamiętam to wiązało się z tym że jest to produkt sztucznie wytworzony, podobnie jak i fruktoza, i stąd jego szkoliwość… Sama byłam zdziwiona bo podobno ma tyle dobroczynnych właściwości.

Kasia K.
9 lat temu

Koniecznie daj znać, bo się ostatnio doktoryzuję w słodzeniu 😀

Emi
Emi
8 lat temu

Jeśli chodzi o stewię, to już jakiś czas temu podważono te badania o rakotówrczych działaniach. Jeśli szukasz smacznej stewii, to poszukaj takiej łączonej z erytrytolem, który bilansuje jej slodycz, jest np taka stewia 1:1, wyglądajaca jak cukier i smakujaca jak cukier.

Paula
Paula
8 lat temu

a co z inuliną?

Angelika Karolina Nielipinska
Angelika Karolina Nielipinska
8 lat temu

nie ma zadnej wzmianki o cukrze kokosowym 🙂 a przecież tez zdrowy

Magda Gembacka
8 lat temu

do cukru kokosowego nie jestem jakoś przekonana 🙂

Emi
Emi
8 lat temu
Reply to  Emi

to jest dokladnie ta, sorry za link, ale naprawdę jest jedna z lepszych stewii na rynku, można tam zamówić bezpłatnie próbke: http://www.stewiarnia.pl/produkt/stewia-w-krysztalkach-1-do-1-200g

Magda Gembacka
7 lat temu

Renato, ksylitol pozyskuje się z kory brzozy lub z kolb kukurydzy. Ten drugi jest gorszej jakości i jest tańszy. Jeśli wszystkie ksylitole, które widziałaś były z brzozy, to nie wiem jaki jest inny powód. Pozdrawiam.

19
0
Would love your thoughts, please comment.x