Powidła śliwkowe bez cukru

Dzisiaj przepis na powidła śliwkowe  z daktylami i czekoladową nutką bez cukru.

Kończy się lato i powoli nadchodzi jesień. Czas zapełnić spiżarnię, żeby przetrwać zimę.

Moja pierwsza tegoroczna propozycja to powidła z węgierek. Zamiast cukru daktyle, które oprócz tego, że czynią powidła słodkimi, wzbogacają je także o błonnik, magnez, potas, żelazo i antyoksydanty. Samo zdrowie !


Powidła śliwkowe

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten  posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
3 kg śliwek węgierek,
15-20 namoczonych wcześniej daktyli bez pestek,
4-5 łyżeczki kakao lub karobu (opcjonalnie)
1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 łyżeczka zmielonej wanilii lub 2 przecięte wzdłuż strąki wanilii (opcjonalnie).

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Następnie włożyć je do dużego garnka z grubym dnem i postawić na małym ogniu. Gotować około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając (śliwki nie mogą się przypalić). Następnie dodać daktyle, przyprawy i wszystko dokładnie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Z powrotem postawić na ogień i gotować jeszcze około 30 minut. Na koniec dodać kakao lub karob i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę pogotować. Następnie gotową masę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 15 minut.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Aby uzyskać jeszcze bardziej gęstą konsystencję powideł, należy wydłużyć czas ich gotowania.
  2. Jeśli użyjemy strąki wanilii należy je dodać na samym początku gotowania i wyjąć przed miksowaniem powideł.
  3. Ilość daktyli możemy zmienić w zależności od tego, jak słodkie chcemy mieć powidła.
  4. Ilość kakao także można zmienić, aby uzyskać bardziej lub mniej czekoladowy posmak.
  5. Zamiast goździków można dodać cynamon.

Spróbuj również

  • przepis wygląda pysznie. mam tylko pytanie – jak zmielić goździki? można je po prostu rozgnieść w moździerzu? czy kupić gotowe mielone? podobnie z mieloną wanilią..

  • Z daktylami to jeszcze nie robiłam :)
    Piękne zdjecia

    ja mielę w młynku takim do kawy (z nazwy) lub rozcieram w moździerzu

  • Bez cukru, za to z kakao. :) Mi się ten pomysł podoba!

  • adi

    Przepis bardzo zachęcający. Zawsze gdy robie przetwory z mala zawartoscią cukru strach mnie ogarnia, że sie popsują,

  • Magdalena

    Marleno, można rozgnieść w moździeżu lub zmielić w młynku do kawy. Wanilę można kupić mieloną.Pozdrawiam serdecznie.

  • Magdalena

    Adi, nie ma się czego bać. Naprawdę się nie psują. Poza tym w przypadku powideł śliwkowo daktylowych jest cukier (w daktylach, w śliwkach) tyle, że w towarzystwie błonnika innych dobrodziejstw :-)Pozdrawiam serdecznie

  • A.

    Goździki też można kupić mielone! W zdrowej żywności na przykład.

  • kupiłam śliwki, myślę co by tu z nich zrobić pysznego, ale bez cukru, przeglądam fb, a tu ciach! jest przepis :) Dziękuję, biorę się do roboty

  • O! To taka rozbudowana wersja mojej śliwtelli:) Te owoce są pyszne. Wspaniała alternatywa.

  • Te powidła są po prostu przepyszne!
    Zrobiłam wersję z cynamonem i bez karobu. Ale na pewno w każdej odsłonie będą rewelacyjne! Synek i mąż się zajadają :) Dzięki i czekam na więcej zapraw na zimę :)

  • Dziś zaczęłam robić , bo dziś podgotuję ,a jutro dodam resztę składników , zmiksuje itd

  • rewelacja , robiłam z moim ukochanym carobem

  • ola

    Powidła z węgierek nie wymagają cukru. Nie jestem fanką daktyli ale powidła smażę od kilku lat (jak tylko mama mi się zbuntowała) i nigdy nie dodawałam cukru. Ważne jest żeby węgierki były bardzo dojrzałe. I cała sztuka.

  • Pingback: Powidła śliwkowe w doskonałej odsłonie |()

  • Ania

    Super pomysł, ja zawsze dodawałam troszkę cukru, ale z ty już koniec, właśnie je robię wg tego przepisu, korzystam z Pani pomysłów coraz częściej i czekam na więcej. Pozdrawiam :)

  • Magdalena

    Aniu, dziękuję i cieszę się, że korzystasz z ammniamowych przepisów. Zapraszam na broga jak najczęściej :-) Pozdrawiam

  • Monika

    zrobiłam….pycha!!!! smak trochę jak śliwka nałęczowska w czekoladzie ;) mój synek i mąż się zajadali więc wsad do naleśników zimową porą będzie przepyszny :) dziękuję po raz kolejny za udany przepis!

  • Moniko – super ! Cieszę się że poraz kolejny przepis przypadł Wam do gustu :-) Pozdrawiam

  • Julianna

    Ile orientacyjnie wychodzi słoików z Pani przepisu? :)

  • Około 3-4 słoiczków :-)