Zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem z cukinii
Dawno nie było żadnej zupy, tak że proszę, oto jest – prościuteńka, super smaczna i z samych sezonowych, tanich warzyw.
Aby zupa była bardziej treściwa i sycąca, można podać ją dodatkowo z brązowym ryżem, bulgurem lub kaszą jaglaną. W smaku jest łagodna – zatem idealna dla dzieci (moje ją uwielbiają i zawsze proszą o dokładkę).
Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna, dodaj pieprz cayenne.
Makaron z cukinii można przygotować nieco cieńszy, korzystając ze spiralizera, czyli specjalnego urządzenia do robienia makaronu z warzyw.
Smacznego !
DrukujZupa pomidorowo-paprykowa z makaronem z cukinii
Składniki
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
4 duże pomidory (około 500 g)
1 duża czerwona papryka
1 mała cukinia,
1– 1,5 łyżeczki czubrycy (zielona)*
1/2 łyżeczki ksylitolu lub syropu klonowego
sól
pieprz
3 szklanki wody
oliwa
Przygotowanie
- Do dużego garnka wlać 1-2 łyżki oliwy, następnie włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć.
- W międzyczasie pokroić w kostkę czerwoną paprykę i dorzucić do garnka, a chwilę później dodać jeszcze pokrojone w kosteczkę pomidory, wymieszać i dusić do momentu, aż papryka będzie miękka, a pomidory rozpadną się.
- Potem całość zalać trzema szklankami wrzątku i zmiksować na gładko.
- Dodać czubrycę, sól, pieprz i ewentualnie ksylitol lub syrop klonowy.
- Cukinię pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż na długie, cienkie plastry.
- Na patelnię wlać 1-2 łyżki oliwy i posiekany czosnek, gdy ten puści aromat dodać plastry cukinii i całość delikatnie wymieszać i chwilę podsmażyć z 15-20 sekund. Na koniec lekko posolić.
- Zupę przelać do miseczek, a następnie dodać do nich cukiniowy makaron.
- Całość można posypać np. natką pietruszki.
Notatki
* Czubryca to bułgarska mieszanka przypraw na bazie cząbru górskiego. Ja użyłam takiej z firmy Dary Natury, która zawiera cząber górski, oregano, lubczyk, czosnek i natkę pietruszki.
Słowa kluczowe: pomidory, papryka, cukinia
Z cukiniowym makaronem moja ukochana zupa , Madziu masz ty pomysły 🙂
Polecam użyć koncentratu pomidorowego z Tomaty.pl. Zupa wychodzi bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku po prostu mniam
Muszę spróbować 🙂