fbpx Drukuj

Zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem z cukinii

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula
2 duże ząbki czosnku
4 duże pomidory (około 500 g)
1 duża czerwona papryka
1 mała cukinia,
11,5 łyżeczki czubrycy (zielona)*
1/2 łyżeczki ksylitolu lub syropu klonowego
sól
pieprz
3 szklanki wody
oliwa

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać 1-2 łyżki oliwy, następnie włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć.
  2. W międzyczasie pokroić w kostkę czerwoną paprykę i dorzucić do garnka, a chwilę później dodać jeszcze pokrojone w kosteczkę pomidory, wymieszać i dusić do momentu, aż papryka będzie miękka, a pomidory rozpadną się.
  3. Potem całość zalać trzema szklankami wrzątku i zmiksować na gładko.
  4. Dodać czubrycę, sól, pieprz i ewentualnie ksylitol lub syrop klonowy.
  5. Cukinię pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż na długie, cienkie plastry.
  6. Na patelnię wlać 1-2 łyżki oliwy i posiekany czosnek, gdy ten puści aromat dodać plastry cukinii i całość delikatnie wymieszać i chwilę podsmażyć z 15-20 sekund. Na koniec lekko posolić.
  7. Zupę przelać do miseczek, a następnie dodać do nich cukiniowy makaron.
  8. Całość można posypać np. natką pietruszki.

Notatki

* Czubryca to bułgarska mieszanka przypraw na bazie cząbru górskiego. Ja użyłam takiej z firmy Dary Natury, która zawiera cząber górski, oregano, lubczyk, czosnek i natkę pietruszki.

Słowa kluczowe: pomidory, papryka, cukinia

3
0
Would love your thoughts, please comment.x