Zupa pomidorowa z soczewicą i rozmarynem

Gdy masz w domu mnóstwo pomidorów i nie wiesz co z nimi zrobić – zrób zupę.  Bo kto nie lubi pomidorówki ze świeżych, soczystych i pachnących latem pomidorów ?

Ta pyszna zupa jest banalnie prosta do przygotowania i składa się wyłącznie z kilku składników, które na pewno macie w domu. Robiłam ją już kilka razy – wszystkim nam bardzo smakuje.

Dzięki zawartości soczewicy  jest bogata w białko i syci. Świetnie smakuje z grzankami z razowego chleba albo z lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. Ja lubię posypać ją jeszcze pistacjami. Mam ostatnio zajawkę na pistacje i często dodaję je do różnych dań. Może niebawem mi przejdzie :-)

Zupa pomidorowa z soczewicą i rozmarynem

Drukuj przepis
Porcje: 4

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-7 soczystych słodkich pomidorów
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 gałązki rozmarynu (około 5 cm długości)
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1

Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, a następnie wrzucić do dużego garnka na rozgrzaną oliwę. Dodać rozmaryn i od czasu do czasu mieszając podsmażyć na złoty kolor.

2

Następnie do garnka włożyć pokrojone w kostkę pomidory (mogą być ze skórką), dusić do momentu aż rozpadną się i zmienią strukturę.

3

Potem wyjąć gałązki rozmarymu, a warzywa zalać wodą (1200 ml) i zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą (można zmiksować zupę zupełnie na gładko lub tylko trochę, zostawiając drobne kawałki pomidorów i cebuli).

4

Zmiksowaną zupę zagotować, wsypać do niej 3 łyżki przepłukanej wcześniej czerwonej soczewicy i gotować do momentu aż soczewica będzie miękka (około 10 minut).

5

Na koniec zupę doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.

6

Przelać do miseczek. Podawać z płatkami migdałowymi lub grzankami.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Magdamopswkuchni Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
mopswkuchni
Gość

Niedawno robiłam podobną zupkę też z czerwoną soczewicą i pomidorami. Były tylko inne przyprawy. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam