fbpx Drukuj

Zupa pomidorowa z soczewicą i rozmarynem

Powiększ

Składniki

2 cebule
3 ząbki czosnku
67 soczystych słodkich pomidorów
3 łyżki czerwonej soczewicy
2 gałązki rozmarynu (około 5 cm długości)
12 łyżeczki octu balsamicznego
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, a następnie wrzucić do dużego garnka na rozgrzaną oliwę.
  2. Dodać rozmaryn i od czasu do czasu mieszając podsmażyć na złoty kolor.
  3. Następnie do garnka włożyć pokrojone w kostkę pomidory (mogą być ze skórką), dusić do momentu aż rozpadną się i zmienią strukturę.
  4. Potem wyjąć gałązki rozmarynu, a warzywa zalać wodą (1200 ml) i zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą (można zmiksować zupę zupełnie na gładko lub tylko trochę, zostawiając drobne kawałki pomidorów i cebuli).
  5. Zmiksowaną zupę zagotować, wsypać do niej 3 łyżki przepłukanej wcześniej czerwonej soczewicy i gotować do momentu aż soczewica będzie miękka (około 10 minut).
  6. Na koniec zupę doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.
  7. Przelać do miseczek. Podawać z płatkami migdałowymi lub grzankami.

Słowa kluczowe: pomidory, soczewica, rozmaryn

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x