2 cebule 3 ząbki czosnku 6–7 soczystych słodkich pomidorów 3 łyżki czerwonej soczewicy 2 gałązki rozmarynu (około 5 cm długości) 1–2 łyżeczki octu balsamicznego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie
Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać, a następnie wrzucić do dużego garnka na rozgrzaną oliwę.
Dodać rozmaryn i od czasu do czasu mieszając podsmażyć na złoty kolor.
Następnie do garnka włożyć pokrojone w kostkę pomidory (mogą być ze skórką), dusić do momentu aż rozpadną się i zmienią strukturę.
Potem wyjąć gałązki rozmarynu, a warzywa zalać wodą (1200 ml) i zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą (można zmiksować zupę zupełnie na gładko lub tylko trochę, zostawiając drobne kawałki pomidorów i cebuli).
Zmiksowaną zupę zagotować, wsypać do niej 3 łyżki przepłukanej wcześniej czerwonej soczewicy i gotować do momentu aż soczewica będzie miękka (około 10 minut).
Na koniec zupę doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Przelać do miseczek. Podawać z płatkami migdałowymi lub grzankami.
Na tej stronie wykorzystujemy cookie. Aby kontynuować użytkowanie strony (treść poprawnie się wyświetli po akceptacji), zaakceptuj politykę prywatności.
Zgadzam sięPolityka prywatności