Aksamitna pomidorowa z cynamonową nutą

O zupie pomidorowej z dodatkiem cynamonu słyszałam i czytałam już w kilku miejscach. Postanowiłam zrobić własną wersję. I udało się, zupa zasmakowała całej rodzinie i na stałe weszła  do naszego menu. Teraz taką właśnie pomidorówę robię najczęściej.

Oprócz tego, że zupę przyprawiłam cynamonem to przygotowałam ją z dużą ilością warzyw, które zmiksowałam na gładko, uzyskując w ten sposób przyjemną, aksamitną konsystencję. Nie jest to jednak gęsty krem. Dzięki takiemu zabiegowi zupa jest nie tylko lekko kremowa, ale również bardziej odżywcza i sycąca. A dzieciaki nie wybierają z talerza warzyw, za którymi nie przepadają ;)

Pomidorówkę można podować tak jak zwykle z ulubionymi dodatkami. My lubimy  z komosą lub makaronem.

pomidorowazcynamonem

Zupa pomidorowa z cynamonem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka albo dwie małe
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (nie za dużo)
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku

Przygotowanie

1

Do garnka włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić na oliwie. Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i cynamon, chwilę podsmażyć, a następnie zalać wszystko szklanką gorącej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier pomidorowy, zgotować.

2

Zupę zmiksować na gładko, dodać tyle gorącej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy (około szklanki). Na końcu przyprawić solą, pieprzem.

3

Podawać z razowym makaronem, brązowym ryżem, kaszą jaglaną lub komosą.

4

Posypać świeżą natką lub koperkiem.

Spróbuj również

  • gin

    Z cynamonem mówisz…? Takiej jeszcze nie próbowałam, koniecznie do nadrobienia :)

  • anetanatalia

    Testujemy dziś :)
    Przydałby się jeszcze jakiś ciekawy pomysł na ogórkową ;))

  • Super. To poproszę o feedback czy smakowała :) A jeśli chodzi o ogórkową to może coś ciekawego przyjdzie mi do głowy. Bo jak na razie robię taką klasyczną z ziemniakami ze szczyptą kminku. MOje dzieci ją uwielbiają :-)

  • anetanatalia

    Wersja z cynamonem wyszła fantastycznie :) Co do “ogórkowej” – zaglądam tu, bo szukam przede wszystkim zdrowych potraw i zarazem prostych w przygotowaniu. Kiedyś nie lubiłam gotować, a wzorce z domu miałam w stylu “wrzuć kostkę rosołową”. Dopiero u Ciebie, Magdo, odkryłam, że zdrowe może być smaczne. Że odpowiednia proporcja ziół i przypraw to podstawa. A cynamon w pomidorowej może zdziałać smakowe cuda ;) Pokochałam m.in. soczewicę, kasze. A co najważniejsze – moi bliscy także. Podoba mi się to, że proponowane przez Ciebie przepisy, to nie jakieś powydziwiane receptury, tylko proste potrawy zaczarowane jakąś przyprawą, czy składnikiem. Także niecierpliwie czekam na przepis na klasyczną ogórkową ;)

  • Anetko, dzięki za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że dzięki moim przepisom pokochaliście zdrowe jedzenie :-) Przepis na moją ulubioną ogórkową zamieściłam w mojej książce, która w październiku będzie miała swoją premierę, ale specjalnie dla Ciebie wymyślę i przygotuję na bloga inną, ale równie pyszną ogórkową. Czuwaj zatem uważnie. Ściskam serdecznie.

  • anetanatalia

    W takim razie nie mogę się doczekać książki!!! A za ogórkową już dziękuję ;)

  • Anna

    Pyszna :)

  • Cieszę się, że smakowała :-) Pozdrawiam.