Aksamitna pomidorowa z cynamonową nutą

O zupie pomidorowej z dodatkiem cynamonu słyszałam i czytałam już w kilku miejscach. Postanowiłam zrobić własną wersję. I udało się, zupa zasmakowała całej rodzinie i na stałe weszła  do naszego menu. Teraz taką właśnie pomidorówę robię najczęściej.

Oprócz tego, że zupę przyprawiłam cynamonem to przygotowałam ją z dużą ilością warzyw, które zmiksowałam na gładko, uzyskując w ten sposób przyjemną, aksamitną konsystencję. Nie jest to jednak gęsty krem. Dzięki takiemu zabiegowi zupa jest nie tylko lekko kremowa, ale również bardziej odżywcza i sycąca. A dzieciaki nie wybierają z talerza warzyw, za którymi nie przepadają ;)

Pomidorówkę można podować tak jak zwykle z ulubionymi dodatkami. My lubimy  z komosą lub makaronem.

pomidorowazcynamonem

Zupa pomidorowa z cynamonem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka albo dwie małe
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (nie za dużo)
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku

Przygotowanie

1

Do garnka włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić na oliwie. Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i cynamon, chwilę podsmażyć, a następnie zalać wszystko szklanką gorącej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier pomidorowy, zgotować.

2

Zupę zmiksować na gładko, dodać tyle gorącej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy (około szklanki). Na końcu przyprawić solą, pieprzem.

3

Podawać z razowym makaronem, brązowym ryżem, kaszą jaglaną lub komosą.

4

Posypać świeżą natką lub koperkiem.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

8
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Magda GembackaAnnaanetanataliagin Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
gin
Gość
gin

Z cynamonem mówisz…? Takiej jeszcze nie próbowałam, koniecznie do nadrobienia :)

anetanatalia
Gość
anetanatalia

Testujemy dziś :)
Przydałby się jeszcze jakiś ciekawy pomysł na ogórkową ;))

Magda Gembacka
Gość

Super. To poproszę o feedback czy smakowała :) A jeśli chodzi o ogórkową to może coś ciekawego przyjdzie mi do głowy. Bo jak na razie robię taką klasyczną z ziemniakami ze szczyptą kminku. MOje dzieci ją uwielbiają :-)

anetanatalia
Gość
anetanatalia

Wersja z cynamonem wyszła fantastycznie :) Co do “ogórkowej” – zaglądam tu, bo szukam przede wszystkim zdrowych potraw i zarazem prostych w przygotowaniu. Kiedyś nie lubiłam gotować, a wzorce z domu miałam w stylu “wrzuć kostkę rosołową”. Dopiero u Ciebie, Magdo, odkryłam, że zdrowe może być smaczne. Że odpowiednia proporcja ziół i przypraw to podstawa. A cynamon w pomidorowej może zdziałać smakowe cuda ;) Pokochałam m.in. soczewicę, kasze. A co najważniejsze – moi bliscy także. Podoba mi się to, że proponowane przez Ciebie przepisy, to nie jakieś powydziwiane receptury, tylko proste potrawy zaczarowane jakąś przyprawą, czy składnikiem. Także niecierpliwie czekam… Czytaj więcej »

Magda Gembacka
Gość

Anetko, dzięki za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że dzięki moim przepisom pokochaliście zdrowe jedzenie :-) Przepis na moją ulubioną ogórkową zamieściłam w mojej książce, która w październiku będzie miała swoją premierę, ale specjalnie dla Ciebie wymyślę i przygotuję na bloga inną, ale równie pyszną ogórkową. Czuwaj zatem uważnie. Ściskam serdecznie.

anetanatalia
Gość
anetanatalia

W takim razie nie mogę się doczekać książki!!! A za ogórkową już dziękuję ;)

Anna
Gość
Anna

Pyszna :)

Magda Gembacka
Gość

Cieszę się, że smakowała :-) Pozdrawiam.