fbpx Drukuj

Aksamitna pomidorowa z cynamonową nutą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka albo dwie małe
1 pietruszka
kawałek selera (nie za dużo)
12 ziemniaki
1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
sól do smaku

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić na oliwie.
  2. Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i cynamon, chwilę podsmażyć, a następnie zalać wszystko szklanką gorącej wody.
  3. Gotować pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier pomidorowy, zgotować.
  5. Zupę zmiksować na gładko, dodać tyle gorącej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy (około szklanki).
  6. Na końcu przyprawić solą, pieprzem.
  7. Podawać z razowym makaronem, brązowym ryżem, kaszą jaglaną lub komosą.
  8. Posypać świeżą natką lub koperkiem.

Słowa kluczowe: pomidory

8
0
Would love your thoughts, please comment.x