Aksamitna pomidorowa z cynamonową nutą
O zupie pomidorowej z dodatkiem cynamonu słyszałam i czytałam już w kilku miejscach. Postanowiłam zrobić własną wersję. I udało się, zupa zasmakowała całej rodzinie i na stałe weszła do naszego menu. Teraz taką właśnie pomidorówę robię najczęściej.
Oprócz tego, że zupę przyprawiłam cynamonem to przygotowałam ją z dużą ilością warzyw, które zmiksowałam na gładko, uzyskując w ten sposób przyjemną, aksamitną konsystencję. Nie jest to jednak gęsty krem. Dzięki takiemu zabiegowi zupa jest nie tylko lekko kremowa, ale również bardziej odżywcza i sycąca. A dzieciaki nie wybierają z talerza warzyw, za którymi nie przepadają 😉
Pomidorówkę można podować tak jak zwykle z ulubionymi dodatkami. My lubimy z komosą lub makaronem.
DrukujAksamitna pomidorowa z cynamonową nutą
Składniki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka albo dwie małe
1 pietruszka
kawałek selera (nie za dużo)
1–2 ziemniaki
1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
sól do smaku
Przygotowanie
- Do garnka włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić na oliwie.
- Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i cynamon, chwilę podsmażyć, a następnie zalać wszystko szklanką gorącej wody.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu.
- Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier pomidorowy, zgotować.
- Zupę zmiksować na gładko, dodać tyle gorącej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy (około szklanki).
- Na końcu przyprawić solą, pieprzem.
- Podawać z razowym makaronem, brązowym ryżem, kaszą jaglaną lub komosą.
- Posypać świeżą natką lub koperkiem.
Słowa kluczowe: pomidory
Z cynamonem mówisz…? Takiej jeszcze nie próbowałam, koniecznie do nadrobienia 🙂
Testujemy dziś 🙂
Przydałby się jeszcze jakiś ciekawy pomysł na ogórkową ;))
Super. To poproszę o feedback czy smakowała 🙂 A jeśli chodzi o ogórkową to może coś ciekawego przyjdzie mi do głowy. Bo jak na razie robię taką klasyczną z ziemniakami ze szczyptą kminku. MOje dzieci ją uwielbiają 🙂
Wersja z cynamonem wyszła fantastycznie 🙂 Co do „ogórkowej” – zaglądam tu, bo szukam przede wszystkim zdrowych potraw i zarazem prostych w przygotowaniu. Kiedyś nie lubiłam gotować, a wzorce z domu miałam w stylu „wrzuć kostkę rosołową”. Dopiero u Ciebie, Magdo, odkryłam, że zdrowe może być smaczne. Że odpowiednia proporcja ziół i przypraw to podstawa. A cynamon w pomidorowej może zdziałać smakowe cuda 😉 Pokochałam m.in. soczewicę, kasze. A co najważniejsze – moi bliscy także. Podoba mi się to, że proponowane przez Ciebie przepisy, to nie jakieś powydziwiane receptury, tylko proste potrawy zaczarowane jakąś przyprawą, czy składnikiem. Także niecierpliwie czekam… Czytaj więcej »
Anetko, dzięki za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że dzięki moim przepisom pokochaliście zdrowe jedzenie 🙂 Przepis na moją ulubioną ogórkową zamieściłam w mojej książce, która w październiku będzie miała swoją premierę, ale specjalnie dla Ciebie wymyślę i przygotuję na bloga inną, ale równie pyszną ogórkową. Czuwaj zatem uważnie. Ściskam serdecznie.
W takim razie nie mogę się doczekać książki!!! A za ogórkową już dziękuję 😉
Pyszna 🙂
Cieszę się, że smakowała 🙂 Pozdrawiam.