Drukuj

Zupa krem z zielonych szparagów z gremolatą

Powiększ

Składniki

pęczek zielonych szparagów (500 g)
68 ząbków czosnku
2 ziemniaki
garść szpinaku
1 łyżka soku wyciśnięty z cytryny
1 litr bulionu warzywnego lub wody
sól

Przygotowanie

Szparagom odłamać zdrewniałe końce, a pozostałe łodygi pokroić w 2-3 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać i zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek.
Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojone szparagi i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 3 minuty.
Wlać gorący bulion lub wodę i gotować na wolnym ogniu przez około 6-7 minut. W tym czasie zrobić gremolatę mieszając ze sobą posiekany czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną drobno skórką z cytryny, migdałami i orzechami.
Zupę zdjąć z ognia, dodać garść szpinaku i całość zblendować na krem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Podawać z gremolatą.

Słowa kluczowe: szparagi, szpinak

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x