Złocisty eliksir dla zdrowia
Złoty napój z kurkumą ma wspaniały kolor, smak i równie wspaniałe właściwości – daje kopa, rozgrzewa, oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje układ odpornościowy. Można zacząć z nim dzień, pić gdy bierze nas jakaś infekcja lub gdy zmarznięci potrzebujemy się ogrzać i wzmocnić.
W skład tego złotego eliksiru wchodzi kurkuma, imbir, sok z cytryny i pieprz. Każdy z tych składników posiada szereg wspaniałych właściwości, które czynią ów napój tak zdrowym i wyjątkowym. Chciałam zwrócić Waszą uwagę szczególnie na kurkumę znaną głównie jako składnik popularnej przyprawy curry oraz barwnik, który nadaje potrawom piękny żółty kolor. Warto poznać ją bliżej, bo jest naprawdę niesamowita.
Kurkuma (Curcuma longa) zwana inaczej szafranem indyjskim czy ostryżem długim jest rośliną z rodziny imbirowatych pochodzącą z południowej Azji. Charakteryzuje się dużymi, owalnymi ciemnozielonymi liśćmi i kłączem z bulwami, które jest szczególnie wartościowe. Z niego właśnie robi się przyprawę; kłącze oczyszcza się suszy na słońcu i mieli na żółty proszek. Można wykorzystywać je również w wersji świeżej. W kurkumie znajduje się barwnik o nazwie kurkumina, jest to polifenol o silnym działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. To właśnie ten składnik i jego pochodne przez ostatnie lata wzbudzają olbrzymie zainteresowanie naukowców, którzy prowadzą badania nad wykorzystaniem ich w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy typu II, choroby Alzheimer’a i innych demencji oraz chorób nowotworowych. Ponadto kurkuma korzystnie wpływa na układ trawienny, wątrobę i skórę. Zalet ma naprawdę wiele, także warto o niej pamiętać i stosować w kuchni dodając do ryżu, dań z roślin strączkowych oraz pić taki oto napój.
DrukujZłoty napój z kurkumą
- Porcja: 2 1x
Składniki
2 szklanki wody,
1/4 łyżeczki kurkumy,
plasterek świeżego imbiru,
sok z jednej cytryny,
szczypta pieprzu np. cayenne,
ksylitol, stewia lub miód.
Przygotowanie
- Plaster imbiru zalać szklanką wrzątku, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut.
- Po tym czasie dolać szklanką wody w temperaturze pokojowej, sok z cytryny, dodać kurkumę, szczyptę pieprzu i ksylitol (lub inny naturalny środek słodzący) do smaku.
- Całość wymieszać. Gotowe.
Notatki
- Do napoju można dodać więcej soku z cytryny. Ja często tak robię, lubię gdy jest bardziej wyczuwalna.
- Jeśli chcemy, żeby napój był łagodniejszy, można zrezygnować z niektórych składników np. imbiru, czy pieprzu.
Magda, ty jesteś wielka, wiesz?! Zrobię
p.s robiłam ten krem z nerkowców , na razie bez ciasta było zjedzone , pycha
piękne zdjęcia
Dzięki Ala 🙂 Wiem, że zrobiłaś krem z nerkowców. Cieszę się, że Ci smakował 🙂 Ciasto marchewkowe w fazie eksperymentów. Jak będę zadowoloona z efektów to wrzucę na bloga 🙂
Pani Magdo. Interesuje mnie czy podczas używa Pani skórki cytrynowej i jak Pani radzi sobie z usuwaniem Imazalilu?
mam ochotę!
Nic tylko zrobić:)
Czy można zabrać ten napuj np. W butelce do szkoły?
Pewnie, nie ma żadnych przeciwskazań 🙂
Można pić ten napój codziennie?
Można 🙂
Jest oczywistą sprawą, że kurkuma ,ze swym całym dobrodziejstwem, jest przyswajana przez organizm tylko wtedy,gdy dodamy do niej szczyptę pieprzu lub ostrej papryki. Dlatego uwaga, że można zrezygnować z pieprzu świadczy o braku profesjonalizmu. W takim wypadku kurkuma zostanie usunięta z organizmu bez skorzystania z jej wspaniałego wpływu na nasze zdrowie.
dzięki za uwagę. A masz jakieś źródło, badania, które potwierdzają tę tezę ?:-)
To jest wiedza ogólnie dostępna i wszędzie znajdziesz informację o potrzebie dodania do kurkumy pieprzu i/lub ostrej papryczki.
Ten napój z takimi ilościami składników to jest co najwyżej na smak a nie na odtruwanie organizmu. Duży korzeń imbiru (mniej więcej cały jak ten na zdjęciu) do tego jedna-dwie cytryny, pół pomarańczy na smak i wyciskamy sok w wyciskarce, do tego dodajemy 2-3 łyżeczki kurkumy, łyżeczkę pieprzu cayenne labo zmielonego czarnego, 2-3 łyżeczki miodu i opcjonalnie pół łyżeczki propolisu. Wszystko mieszamy w blenderze i wypijamy na 2 porcje przed jedzeniem. Aby lepiej przyswoić kurkuminę z kurkumy można zrobić wersję bez pomarańczy (mniej płynu) i dodać 2-3 łyżeczki oleju kokosowego (kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach i lepiej wchłania).
kurkumina połączona z czarnym pieprzem również działa korzystnie na układ nerowy i pomaga w walce z depresją 🙂
Napój z kurkumą piję codziennie 😉
Super 🙂
Piję kurkumę z pieprzem, i nie choruję. Po przeczytaniu tej informacji dodam jeszcze imbir ?. Miłego dnia.
Szanowna Pani. Chciałbym spytać o możliwe odczucia po wypiciu naparu. Napój bardzo mi smakuje, ale podczas picia czuje w organizmie dosyć nieprzyjemne odczucia mogące być nawet jakimś rodzajem dyskomfortu. Zastanawiam się, co może być przyczyną: duża ilość cytryny, kurkuma czy pieprz cayenne? Czy układ pokarmowy może być nadwrażliwy na te przyprawy? Jestem chory na celiakie, ale to nie ma według mnie związku. Proszę o pomoc z pozdrowieniami Andrzej Kwapień