Zapiekanka warzywna ze śliwkami i fasolą
Pomysł na pyszny obiad z piekarnika – zapiekanka warzywna z dodatkiem śliwek, które sprawiają, że jest ono wyjątkowe.
Lubię takie proste dania, które w zasadzie robią się same. I takie, które składają się z prostych, sezonowych, łatwo dostępnych składników. Ta znakomita zapiekanka warzywna jest idealna na jesienny obiad lub kolację. Kwaśnie, orzeźwiające śliwki genialnie komponują się z pieczonymi ziemniakami, słodką papryką i cebulą. Koniecznie musicie wypróbować tę zapiekankę. A jeśli nie macie ochoty na fasolę, możecie zamienić ją na ciecierzycę lub soczewicę. Możecie też ją pominąć i podać zapiekankę z kotletem z tofu. Taki zestaw też będzie smakował fantastycznie.
Mam nadzieję, że moje danie będzie wam smakować. Jeśli je przygotujecie, koniecznie dajcie znać. Będzie mi bardzo miło, gdy podzielcie się swoimi wrażeniami pisząc komentarz tu na blogu lub w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.
Tymczasem ściskam was i smacznego !
Magda
DrukujZapiekanka warzywna ze śliwkami i fasolą
- Porcja: 2 1x
Składniki
4–5 niedużych ziemniaków
1,5 – 2 średnie czerwone papryki
1 mała czerwona cebula
1 szklanka ugotowanej czerwonej lub białej drobnej fasoli
(może być z puszki)
3–5 śliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 papryki ostrej wędzonej (u mnie gochugaru)
sól i pieprz
olej rzepakowy
Do podania: natka pietruszki, świeża bazylia
Przygotowanie
- Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki włożyć do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę, dodać pokrojoną w szerokie paski paprykę i posiekaną w piórka cebulę.
- Wlać olej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby olej i przyprawy pokryły wszystkie warzywa.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec przez około 15-20 minut.
- Następnie wyjąć je, wsypać fasolę i pokrojone w kostkę śliwki, wymieszać i wstawić z powrotem do piekarnia.
- Piec jeszcze około 20 minut, aż warzywa ładnie się przyrumienią, a śliwki będą miękkie.
- Na koniec doprawić zapiekankę do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Słowa kluczowe: zapiekanka warzywna
Bardzo ciekawy przepis! Danie wygląda pysznie, będę musiała je koniecznie przyrządzić. Za niedługo mój mąż ma urodziny i chyba podam taką zapiekankę na przyjęciu. Niedawno kupiłam podgrzewacz do potraw więc dobrze się składa.
Natrafiłam na ten przepis, ponieważ zastanawiałam się, co zrobić ze śliwkami, które zaczynają mi się już powoli marszczyć. Nie lubię marnować jedzenia, a kompletnie nie miałam pomysłu do czego mogę je wykorzystać. Ta zapiekanka wygląda bardzo smakowicie. Myślę, że przyrządzę ją na dzisiejszą kolację. Będzie to jakaś odmiana w jadłospisie mojej rodzinki :). Ciekawe, czy zasmakuje dzieciakom. Dzięki za inspirację! Na szczęście wszystkie składniki mam w swojej kuchni.