fbpx Drukuj

Zapiekanka warzywna ze śliwkami i fasolą

zapiekanka warzywna
Powiększ

Składniki

45 niedużych ziemniaków
1,5 – 2 średnie czerwone papryki
1 mała czerwona cebula
1 szklanka ugotowanej czerwonej lub białej drobnej fasoli
(może być z puszki)
35 śliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 papryki ostrej wędzonej (u mnie gochugaru)
sól i pieprz
olej rzepakowy

Do podania: natka pietruszki, świeża bazylia

Przygotowanie

  1. Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki włożyć do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę, dodać pokrojoną w szerokie paski paprykę i posiekaną w piórka cebulę.
  2. Wlać olej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby olej i przyprawy pokryły wszystkie warzywa.
  3. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec przez około 15-20 minut.
  4. Następnie wyjąć je, wsypać fasolę i pokrojone w kostkę śliwki, wymieszać i wstawić z powrotem do piekarnia.
  5. Piec jeszcze około 20 minut, aż warzywa ładnie się przyrumienią, a śliwki będą miękkie.
  6. Na koniec doprawić zapiekankę do smaku solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Słowa kluczowe: zapiekanka warzywna

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x