Śliwkowo-czekoladowy budyń jaglany – poezja smaku.
Wakacje się skończyły, a wraz z nimi definitywny koniec leniuchowania. Ten czas był mi bardzo potrzebny, by się zregenerować i nabrać sił. Wypoczęłam. Wracam do Was z nową energią 🙂 Na dobry początek mam dla Was wyniki urodzinowej zabawy i przepis na pyszny budyń jaglany
Za udział w zabawie bardzo wszystkim dziękuję. Cieszę się, że tyle osób zechciało napisać kilka słów o sobie, swojej rodzinie i drodze do zdrowego odżywiania. Dziękuję za każdą Waszą historię. Nie spodziewałam się, że rośnie pokolenie dzieci wychowywanych na ammniamowych przepisach – fantastycznie. Dziękuję Wam za każdą opinię o blogu i każdą wskazówkę. Na pewno wezmę je pod uwagę. Nic tylko działać dalej.
Teraz rzecz najważniejsza, czyli zwycięzcy zabawy, którzy zostali wybrani drogą losową przez Kacperka. Oto one:
1. Kasia Kaniewska,
2. Aleksandra Gmach,
3. Anna Olesińska.
Gratuluję 🙂
Dziewczyny prześlijcie mi mailem Wasze adresy pod które mam wysłać książki.
Tymczasem zapraszam wszystkich na prosty, zdrowy i pyszny budyń jaglany czekoladowo-śliwkowy.
DrukujŚliwkowo-czekoladowy budyń jaglany
Składniki
15 śliwek węgierek
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( to jest około 1/3 szklanki kaszy nieugotowanej)
1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego np. z orzechów laskowych, migdałów, ryżowego
kilka daktyli wcześniej namoczonych
2 łyżeczki karobu lub kakao
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)
szczypta soli
do przybrania: orzechy włoskie, migdały, świeże, pokrojone śliwki.
Przygotowanie
- Śliwki wypestkować, włożyć do rondelka i dusić pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż zmiękną.
- Można dodać do nich ewentualnie troszeczkę wody, aby się nie przypaliły.
- Następnie uduszone śliwki wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką masę. W razie konieczności można dodać więcej mleka roślinnego.
- Przybrać orzechami i kawałkami śliwek.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
O! Podziękuj bardzo Kacperkowi! 😀
I Tobie dzięki za te kilka lat 🙂
O raaany, dziękuję bardzo ; )
Tyle szczęścia. Nie mogę się doczekać kiedy pogrążę się w lekturze!
Kacperek – jesteś cudowny ; ) Dzięki, Magda ; ) Raz jeszcze wszystkiego dobrego i rozwijaj się dalej!
Szkoda, że tym razem nie ja wygrałam… coś nie mam szczęścia do wygranych… :(Ech, najważniejsze, że jest nowy przepis… ja bardzo lubię podsmażyć śliwki na oleju kokosowym do tego typu dań a potem posypać je podprażonymi płatkami migdałowymi lub nasionami konopi- to mój smak:)
Madzia, nie martw się. Może następnym razem się uda 🙂 A podsmażone śliwki z migdałami też są cudowne. Proste i pyszne. Też bardzo lubię 🙂 Pozdrawiam
Olu, nie ma za co 🙂 Pozdrawiam
Podzękowałam 🙂 Kasiu napisz mailem swój adres. Pozdrawiam
Pyszny i zdrowy deser. Dziekuje! 🙂
[…] blogu znajdziecie już kilka jaglanych kremów/budyniów: śliwkowo – czekoladowy, czekoladowy, piernikowy, rabarbarowy i jeszcze o smaku […]