fbpx Drukuj

Śliwkowo-czekoladowy budyń jaglany

budyń jaglany ze śliwkami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

15 śliwek węgierek
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( to jest około 1/3 szklanki kaszy nieugotowanej)
1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego np. z orzechów laskowych, migdałów, ryżowego
kilka daktyli wcześniej namoczonych
2 łyżeczki karobu lub kakao
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)
szczypta soli

do przybrania: orzechy włoskie, migdały, świeże, pokrojone śliwki.

Przygotowanie

  1. Śliwki wypestkować, włożyć do rondelka i dusić pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż zmiękną.
  2. Można dodać do nich ewentualnie troszeczkę wody, aby się nie przypaliły.
  3. Następnie uduszone śliwki wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką masę. W razie konieczności można dodać więcej mleka roślinnego.
  4. Przybrać orzechami i kawałkami śliwek.
  5. Podawać na ciepło lub na zimno.
8
0
Would love your thoughts, please comment.x