Wiosenna zupa botwinkowa z warzywami
Zupa botwinkowa – prosta, sycąca i smaczna. Z dużą ilością warzyw, bo oprócz botwinki jest w niej marchewka, ziemniaki oraz groszek. Odrobina mleka kokosowego, dodaje zupie subtelnego egzotyczngo charakteru.
Jeśli nie lubicie kokosowego smaku, możecie zabielić zupę czymś innym np. śmietnkę sojową, z orzechów nerkowca albo jogurtem. Zamiast groszku wspaniałym dodatkiem będzie ugotowany i obrany bób.
Am mniam !
DrukujWiosenna zupa botwinkowa z warzywami
Składniki
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 pietruszka,
kawałek selera,
2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki ( około 2 marchewek),
1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków ( około 3 sztuk),
1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego,
1 szklanka pokrojonych w kostkę młodych buraczków ( około 3),
2 szklanki pokrojonych drobno łodyżek botwinki,
1,5 szklanki posiekanych drobno liści botwinki,
ziele angielskie,
liśc laurowy,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.
dodatki: koperek, mleko kokosowe lub inne
Przygotowanie
- W dużym garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
- Następnie wlać wrzątek (1,5 l), dodać pokrojony w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę.
- A po 5 minutach dodać jeszcze buraki, ziemniaki i łodyżki botwinki.
- Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać liście botwinki i groszek. Jeszcze chwilkę gotować.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- W razie konieczności można dolać więcej wody.
- Zupę wlać do miseczek i polać odrobiną mleka kokosowego i posypać świeżym koperkiem
takie zupy uwielbiam – sycące, pełne warzyw i co najlepsze – sezonowych! aż jem oczami patrząc na nią, musi smakować świetnie! 🙂
I jeszcze kolor jak z bajki
🙂
oj, tak 🙂
Witam,
zrobiłam i wyszła przepyszna:)
Pozdrawiam,
Bietka
Super. Cieszę się, że smakowała 🙂