Wiosenna zupa botwinkowa z warzywami

Zupa botwinkowa – prosta, sycąca i smaczna. Z dużą ilością warzyw, bo oprócz botwinki jest w niej marchewka, ziemniaki oraz groszek. Odrobina mleka kokosowego, dodaje zupie subtelnego egzotyczngo charakteru.

Jeśli nie lubicie kokosowego smaku, możecie zabielić zupę czymś innym np. śmietnkę sojową, z orzechów nerkowca albo jogurtem.  Zamiast groszku wspaniałym dodatkiem będzie ugotowany i obrany bób.

Am mniam !

zupa_botwinkowa

Wiosenna zupa botwinkowa

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki ( około 2 marchewek),
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków ( około 3 sztuk),
  • 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego,
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę młodych buraczków ( około 3),
  • 2 szklanki pokrojonych drobno łodyżek botwinki,
  • 1,5 szklanki posiekanych drobno liści botwinki,
  • ziele angielskie,
  • liśc laurowy,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
  • dodatki: koperek, mleko kokosowe lub inne

Przygotowanie

1

Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek, podsmażyć na złoty kolor.

2

Następnie zalać wszystko wrzątkiem (1,5 l), dodać seler i pietruszkę w całości (obrane), gotować na małym ogniu pod przykryciem.

3

Po około 5 minutach dodać kolejno, w kilkuminutowych odstępach czasu - marchewkę, potem buraki, ziemniaki i łodyżki botwinki. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4

Pod koniec gotowania dodać liście botwinki i groszek. Jeszcze chwilkę gotować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W razie konieczności można dolać więcej wody.

5

Zupę wlać do miseczek i polać odrobiną mleka kokosowego i posypać świeżym koperkiem

Spróbuj również

6
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Magda GembackaBietkamargotDaria. Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Daria.
Gość

takie zupy uwielbiam – sycące, pełne warzyw i co najlepsze – sezonowych! aż jem oczami patrząc na nią, musi smakować świetnie! :)

margot
Gość
margot

I jeszcze kolor jak z bajki

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

:)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

oj, tak :)

Bietka
Gość
Bietka

Witam,
zrobiłam i wyszła przepyszna:)
Pozdrawiam,
Bietka

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Super. Cieszę się, że smakowała :-)