„Więcej warzyw na talerzu” – moja druga książka kulinarna
19 września w księgarniach pojawiła się moja druga książka „Więcej warzyw na talerzu”, którą stworzyłam wspólnie z wydawnictwem Marginesy. Wyszła nam przepięknie. Dumna jestem niesłychanie. I mam nadzieję, że każdemu kto ją przygarnie, będzie nieustannie służyć w kuchni.
Książka skierowana jest do rodziców, aby pomóc im wzbogacić rodzinne menu o większą ilość warzyw i zachęcić do nich dzieci. A także do tych wszystkich, którzy szukają pomysłów i inspiracji na zdrowe, roślinne dania.
W książce znajdziecie wprowadzenie napisane przez dietetyka i specjalistę medycyny żywienia Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie wyjaśnia wpływ diety roślinnej na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym. Ponadto są porady, co zrobić, aby rozkochać dzieci w warzywach i jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.
I oczywiście w książce jest ponad 80 przepisów na pyszne, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Podzielone są na kategorie takie jak: dodatki i przekąski, śniadania, zupy, dania główne, sałatki i surówki oraz słodkości. Wszystkie do zrobienia z łatwodostępnych składników i przetestowane przez moje dzieciaki.
Książka ma wygodny format i miękką oprawę ze skrzydełkami, aż prosi się, żeby zabrać ją do kuchni i gotować.
Dostępna w Empiku i innych księgarniach w całej Polsce, stacjonarnie jak i online.
Ponadto chciałam Was zachęcić do udziału w Biegu Wegańskim, który odbędzie się w Warszawie w przyszłą sobotę 29 września. Jedną z nagród jest tam moja książka (2 egzemplarze) 🙂 No i liczę na spotkanie z Wami, bo sama biegnę 🙂 Na życiówkę nie liczę, ale będzie fajnie.
Zapisy na Bieg Wegański tu.
Ach i jeszcze na funpagu Biegu Wegańskiego jest jeszcze konkurs w którym również do wygrania jest moja książka 🙂
Startujcie, próbujcie i gotujcie 🙂
Uwielbiam tego bloga i wcale mnie nie dziwi fakt, że ta książka jest genialna. Jestem w niej zakochana, wszystkie przepisy są proste i z łatwo dostępnych produktow, których większość ma się w szafce.
Jest to pierwsza książka z przepisami wege (a mam ich bardzo dużo), w której z chęcią i bez problemu przygotuję chyba wszystko.
Uważam, że to pozycja obowiązkowa dla wszystkich rodziców i jako mama 15 miesięcznego Ignasia, bardzo za nią dziękuję ?
Emilio, dziękuję za tak miłe słowa. Jestem wzruszona, co tu dużo mówić. Cieszę się, że blog i ksiązka podbiły Twoje serce. Ściskam.
Czy przepisy z tej książki nadają się dla bezglutenowych i cukrzycowych niekoniecznie dzieci?
Chyba podsunę mojemu mężowi pomysł, ale to najpierw jak zrobi hummus z przepisu konopiafarmacja. Ja niestety talentu do gotowania nie mam za to natura dała mi zdolności do opieki nad roślinami. Spod moich dłoni wyrastają najpiękniejsze kwiaty i najsmaczniejsze warzywa 🙂 Mam nadzieję, że nie przejemy się soczewicą 😛
W książce tylko tylka przepisów jest z glutenem, większość jest bezglutenowa. Wydaje mi się, że większość przepisów nadaje się również dla osób z cukrzycą. Są to przepisy nie tylko dla dzici, ale również dla dorosłych. Zachęcam do przejrzenia książki w jakiejś stacjonarnej księgarni, wtedy przekona się Pani czy przepisy są odpowiednie 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Witam, bardzo ciekawy blog. Aktualnie szukam przepisów na zdrowie odżywianie ponieważ jestem w ciąży. Mam nadzieję, że wreszcie wprowadzę do swojej codziennej diety więcej warzyw. Pozdrawiam!
Dziękuję za miłe słowa. I trzymam kciuki za więcej warzyw w diecie 🙂
O, wygląda na bardzo fajną pozycję. Zamówię ją i napiszę recenzję 😉
Super. Dzięki 🙂
Super wpis. Bardzo się cieszę, że rozwój własnej działalności tak dobrze ci idzie. Ja również od niedawna zmagam się z nowymi wyzwaniami w pracy, ponieważ zostałam kierowniczką działu. Długo się zastanawiałam jak zarządzać zespołem, ale z czasem nabrałam doświadczenia.