Wege kapuśniak
Zaopatrzcie się w dobrej jakości kiszoną kapustę i zróbcie sobie wege kapuśniak. Zupa pierwsza klasa. Świetnie smakuje z pajdą świeżego, dobrego, razowego chleba.
Kapuśniak przygotowuje się błyskawicznie. Żeby był bardziej sycący i pożywny można wzbogacić go o wędzone tofu lub tempeh albo białą fasolę.
A jeśli Wasze dzieci nie lubią kapusty kiszonej w takiej formie, zupę można zmiksować na krem. W razie potrzeby dolać do niej nieco wody, aby zmienić konsystencję na mniej gęstą. Może taką wersję kapuśniaku zaakceptują Wasze pociechy.
DrukujWege kapuśniak
- Porcja: 4-6 1x
Składniki
1/2 kg kiszonej kapusty, pokrojonej w mniejsze części
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 marchewki
6 ziemniaków
kawałek selera
1 pietruszka
1–2 suszone grzyby
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczka mielonego kminku
3 łyżki sosu sojowego
sól
Przygotowanie
- Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać do nich słodką i wędzoną paprykę, kminek, wymieszać, a po chwili dodać również kiszoną kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej przepłukać) i startą na grubych oczkach marchewkę.
- Całość wymieszać, dusić przez około 10 minut, a następnie zdjąć z ognia.
- W międzyczasie do dużego garnka włożyć obrany seler, korzeń pietruszki, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i zalać wszystko 2 litrami wody.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
- W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dołożyć do zupy. Gotować około 10 minut, aż będą miękkie.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującą się zupą (gdy warzywa są juz prawie miękkie).
- Wymieszać i gotować na małym ogniu do momentu aż kapusta i inne warzywa będą miękkie.
- Na koniec wyjąć z garnka seler i korzeń pietruszki, a zupę doprawić do smaku sosem sojowym i solą.
- Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać jeszcze nieco wody i w razie potrzeby dodać nieco więcej przypraw.
- Podawać z razowym chlebem.
Notatki
Jeśli macie ochotę selera i pietruszki nie musicie gotować w całości, można je też zetrzeć na tarce i podsmażyć wraz z marchewką.
Słowa kluczowe: kapuśniak
kapuśniak!!! smak dzieciństwa po części, ale nie ten jeden z najprzyjemniejszych… nigdy za nim nie przepadałam. teraz mam ogromną ochotę by go zrobić z Twojego przepisu, więc muszę ją zaspokoić i spróbować w końcu, bo kiszoną kapustę akurat uwielbiam 🙂
Oj to zrób koniecznie 🙂
Szczerze? Lepszego w życiu nie jadłem, właśnie go kończę robić i pomimo późnej pory nie mogłem się oprzeć i pół miseczki zniknęło w mgnieniu oka 😉
Super, cieszę się, że przypadła Ci do gustu 🙂
🙂 Nie ma za co 🙂 Pozdrawiam
mam pytanie odnoście grzybów, czy wcześniej należy je zalać wodą, czy takie suszone wrzucić?
Nie trzeba ich moczyć 🙂
dziękuję za szybką odpowiedź. Kapuśniak wyszedł bardzo dobry 🙂 Będzie na jutro do pracy.
Nie ma za co. Super, że kapuśniak wyszedł i smakuje 🙂
Z dzieciństwa wspominam smak najlepszego kapuśniaku babci koleżanki. Twój kapuśniak przeniósł mnie w tamte czasy!!!kto oglądał ratatuja, ten wie, o co chodzi! przepis jest rewelacyjny, dziękuję ?
robi się szybko a smakuje wybornie 😀 w naszym stałym menu domowym oczywiście 😀
Super. Bardzo się cieszę 🙂
Właśnie zupa się robi. W okresie jesienno – zimowym jestem totalną zupomaniaczką. 😀 A dodatkowo bardzo fajnie, że przepis wege, bo jestem na diecie roślinnej – i to jest następny dowód, że zup nie trzeba gotować na kościach, mięsie itp. 🙂
Mam nadzieję, że zupa smakowała 🙂
Bardzo dobra. 🙂
Zrobiłem wszystko według instrukcji ale ziemniaki niechcą sie ugotować wyżej jest napisane ze oddzielnie gotować ale juz w instrukcji tylko zeby obrać i pokroić i wrzucic do zupy i niestety mam problem
Ups. Zaraz poprawię instrukcję.
U mnie to samo :/.
Instrukcja wciąż nie poprawiona!
Instrukcja poprawiona. Teraz powinno być okej. Przepraszam, że trwało to tak długo.
Cały czas jest „W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dołożyć do zupy. Gotować około 10 minut.”
😀
Tak, ale teraz powinny się normalnie, szybko ugotować. Kwaśnie produkty takie jak kapusta kiszona czy przecier pomidorowy powodują, że inne warzywa gotuja się dłużej, dlatego najlepiej dodawać je po prostu na końcu. W taki własnie sposób zmieniłam etapy przygotowania tej zupy 🙂
A można pominąć sos sojowy? Lub czymś go zastąpić? Córka ma uczulenie na soję.
Można pominąć
Małym dzieciom lepiej nie podawać potraw z grzybami leśnymi. Dla starszych dzieci ok
Prawda. Gotując dla małych dzieci,po prostu trzeba je pominąć.
Pycha!
Prawda ? 🙂
Ja lubię zamiast koncentratu użyć sosu gruzińskiego z firmy Tomaty. Dodaje fajnej ostrości więc w chłodne dni taki rozgrzewający kapuśniaczek mmmniamm.
Zupka przepyszna. Dziekuje za przepis ?
Bardzo proszę 🙂
Pyszny przepis. Ja daję jeszcze dużo pieprzu.
Cieszę się, że kapuśniak smakował 🙂
Super przepis! Nie sądziłam, że wege kapuśniak to taka prosta sprawa. Polecam!
Cieszę się, że kapuśniak smakował 🙂
Cieszę się, że kapuśniak smakował 🙂
Robiłam nie raz, uwielbiam! Jak kapuśniak to tylko ten z przepisu wyżej <3
Kasiu, bardzo się cieszę !!!
bardzo dobry kapuśniak. dałam mniej ziemniaków i trochę dyni hokaido – super.
Znakomity przepis! Zagościł u nas w domu na stałe. Dzięki dla autorki!
Wspaniale. Cieszę się, że zupa smakuje i weszła do menu 🙂
Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że zupa smakuje. Fajny pomysł z dynią 🙂