fbpx Drukuj

Wege kapuśniak

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1/2 kg kiszonej kapusty, pokrojonej w mniejsze części
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 marchewki
6 ziemniaków
kawałek selera
1 pietruszka
12 suszone grzyby
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczka mielonego kminku
3 łyżki sosu sojowego
sól

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodać do nich słodką i wędzoną paprykę, kminek, wymieszać, a po chwili dodać również kiszoną kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej przepłukać) i startą na grubych oczkach marchewkę.
  3. Całość wymieszać, dusić przez około 10 minut, a następnie zdjąć z ognia.
  4. W międzyczasie do dużego garnka włożyć obrany seler, korzeń pietruszki, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i zalać wszystko 2 litrami wody.
  5. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
  6. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dołożyć do zupy. Gotować około 10 minut, aż będą miękkie.
  7. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującą się zupą (gdy warzywa są juz prawie miękkie).
  8. Wymieszać i gotować na małym ogniu do momentu aż kapusta i inne warzywa będą miękkie.
  9. Na koniec wyjąć z garnka seler i korzeń pietruszki, a zupę doprawić do smaku sosem sojowym i solą.
  10. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać jeszcze nieco wody i w razie potrzeby dodać nieco więcej przypraw.
  11. Podawać z razowym chlebem.

Notatki

Jeśli macie ochotę selera i pietruszki nie musicie gotować w całości, można je też zetrzeć na tarce i podsmażyć wraz z marchewką.

Słowa kluczowe: kapuśniak

41
0
Would love your thoughts, please comment.x