Wegańskie gofry z fasoli
Wegańskie gofry z fasoli to fantastyczny sposób na podanie strączków i jedno z naszych ulubionych pomysłów na śniadanie.
Jeśli jeszcze nie jedliście wegańskich gofrów z fasoli to musicie koniecznie ich spróbować. Są naprawdę przepyszne, a smak strączków zupełnie nie jest w nich wyczuwalny. To idealne danie dla dzieci, ale nie tylko.
Do przygotowania tych gofrów użyłam czerwoną fasolę z puszki, którą wcześniej przepłukałam pod bieżącą wodą. Można oczywiście zamiast niej dodać fasolę wcześniej ugotowaną.
Mleko zastąpiłam w tym przepisie sokiem pomarańczowym, dzięki czemu w gofrach czuć cytrusy. Jeśli chcecie, aby ten smak był bardziej intensywny, można do ciasta dodać jeszcze nieco skórki z pomarańczy.
Te wegańskie gofry z fasoli są bardzo odżywcze, świetnie smakują z jogurtem i świeżymi owocami. Pysznym dodatkiem będą też pieczone owoce np. śliwki. Kombinacji z dodatkami jest nieskończenie wiele, zatem zachęcam was do eksperymentów.
Koniecznie podzielcie się ze mną waszymi wrażeniami smakowymi. Czekam na wasze komentarze i relacje w mediach społecznościowych.
Tymczasem ściskam i smacznego.
Magda
DrukujWegańskie gofry z fasoli
Składniki
1 puszka czerwonej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli,
1 dojrzały banan,
1 szklanka soku z pomarańczy
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 szklanka mąki graham typ 1850 (150g),
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
1 łyżeczka sody.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładkie ciasto.
- Ciasto nałożyć chochlą na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 minut aż gofry będą chrupiące.
- Podawać z jogurtem, owocami i posypać płatkami migdałowymi.
Notatki
Z podanych składników wychodzi 4-5 gofrów.
Kardamon można zamienić na cynamon.
- Do ciasta na gofry można dodać jeszcze 1 łyżkę cukru lub innego słodzidła, jeśli banan nie jest mocno dojrzały.
- Piekąc gofry należy zwrócić uwagę na parę, która wydobywa się z gofrownicy. Gdy para zniknie to znak, że gofry są gotowe.