fbpx Drukuj

Wegańskie gofry z fasoli

wegańskie gofry z fasoli

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 puszka czerwonej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli,
1 dojrzały banan,
1 szklanka soku z pomarańczy
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 szklanka mąki graham typ 1850 (150g),
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
1 łyżeczka sody.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładkie ciasto.
  2. Ciasto nałożyć chochlą na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 minut aż gofry będą chrupiące.
  3. Podawać z jogurtem, owocami i posypać płatkami migdałowymi.

Notatki

Z podanych składników wychodzi 4-5 gofrów.
Kardamon można zamienić na cynamon.

  1. Do ciasta na gofry można dodać jeszcze 1 łyżkę cukru lub innego słodzidła, jeśli banan nie jest mocno dojrzały.
  2. Piekąc gofry należy zwrócić uwagę na parę, która wydobywa się z gofrownicy. Gdy para zniknie to znak, że gofry są gotowe.
0
Would love your thoughts, please comment.x