Wegańskie ciasto z jagodami
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wegańskie ciasto z jagodami, pistacjami i kardamonem.
Przygotowanie tego ciasta jest w zasadzie proste. Najtrudniejsze zadanie to obranie pistacji, ale można sobie z tym poradzić prosząc o pomoc innych członków rodziny lub po prostu kupując obrane pistacje.
Ciasto jest przepyszne. Zamiast jagód można dodać do niego też inne owoce jagodowe np. porzeczki, maliny, borówki czy wiśnie. Ciasto zawiera cukier. Jeśli go nie używacie, możecie zamienić go na ksylitol czy erytrytol. Ja zrezygnowałam z tego typu słodzideł
, raz na jakiś czas pozwalam sobie na ciacho z cukrem.
Bliska jest mi zasada, że 80-90 % tego co jemy w ciągu dnia czy tygodnia powinny stanowić produkty zdrowe i niskoprzetworzone. Natomiast te 20 -10 % mogą (ale nie muszą) stanowić produkty smaczne, ale niekoniecznie zdrowe i odżywcze, takie jak słodycze, fast food, czy alkohol. Dzięki stosowaniu takiej zasady cieszę się jedzeniem, jem zdrowo, bez popadania w skrajności, bez wyrzutów sumienia. I jest mi z tym bardzo dobrze 🙂
Poniżej przepis. Jeśli zrobicie to ciasto koniecznie dajcie mi znać czy Wam smakowało.
Wegańskie ciasto z jagodami
Składniki
100 g jagód
180 g maki pszennej lub orkiszowej typ 480 + 1 łyżka
60 g obranych i zmielonych pistacji
120 g (1/2 szklanki) cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki kardamonu
150 ml mleka sojowego
80 ml oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie
- Piekarnik nastawić na 180 °C, grzanie góra-dół.
- Blaszkę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do jednej miski wsypać mąkę (180 g), zmielone pistacje, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i wymieszać.
- Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, mleko sojowe i sok z cytryny, zmiksować na gładki jednolity płyn.
- Następnie przelać go do miski z suchymi składnikami i zmiksować do połączenia składników.
- Jagody wymieszać z 1 łyżką mąki, tak aby każda z nich była nią pokryta, a następnie wsypać jagody do ciasta.
- Delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 45-50 minut.
Słowa kluczowe: jagody, pistacje, ciasto z jagodami
A myślałem, że kardamon będę używał tylko do kawki i herbaty 🙂 świetny przepis, sprawdziłem i ciasto smakuje kazdemu weganskiemu fanowi 🙂 Pozdrawiam, Wojtek 🙂
Czy inne mleko roślinne też się nada czy lepiej jednak nie eksperymentować i użyć sojowego? Mam na stanie akurat owsiane..
Owsiane też będzie okej 🙂