100 g jagód 180 g maki pszennej lub orkiszowej typ 480 + 1 łyżka 60 g obranych i zmielonych pistacji 120 g (1/2 szklanki) cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki kardamonu 150 ml mleka sojowego 80 ml oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180 °C, grzanie góra-dół.
Blaszkę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypać mąkę (180 g), zmielone pistacje, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i wymieszać.
Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, mleko sojowe i sok z cytryny, zmiksować na gładki jednolity płyn.
Następnie przelać go do miski z suchymi składnikami i zmiksować do połączenia składników.
Jagody wymieszać z 1 łyżką mąki, tak aby każda z nich była nią pokryta, a następnie wsypać jagody do ciasta.
Delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 45-50 minut.
Słowa kluczowe: jagody, pistacje, ciasto z jagodami