fbpx Drukuj

Wegańskie ciasto z jagodami

ciasto z jagodami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

100 g jagód
180 g maki pszennej lub orkiszowej typ 480 + 1 łyżka
60 g obranych i zmielonych pistacji
120 g (1/2 szklanki) cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki kardamonu
150 ml mleka sojowego
80 ml oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawić na 180 °C, grzanie góra-dół.
  2. Blaszkę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do jednej miski wsypać mąkę (180 g), zmielone pistacje, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i wymieszać.
  4. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, mleko sojowe i sok z cytryny, zmiksować na gładki jednolity płyn.
  5. Następnie przelać go do miski z suchymi składnikami i zmiksować do połączenia składników.
  6. Jagody wymieszać z 1 łyżką mąki, tak aby każda z nich była nią pokryta, a następnie wsypać jagody do ciasta.
  7. Delikatnie wymieszać łyżką.
  8. Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 45-50 minut.

Słowa kluczowe: jagody, pistacje, ciasto z jagodami

3
0
Would love your thoughts, please comment.x