Wegański parmezan z migdałów i orzechów nerkowca
Słyszeliście o wegańskim parmezanie ? Jeśli kuchnia roślinna nie jest Wam obca z pewnością tak. Jeśli natomiast nie mieliście jeszcze okazji go poznać – koniecznie musicie to zrobić.
Wegański parmezan to posypka zrobiona z płatków drożdżowych, migdałów lub orzechów nerkowca i soli. Ma serowo-orzechowy smak. Jest świetnym dodatkiem do dań, w których zwykle występuje klasyczny parmezan. Można posypać nim makaron, czy gnocchi, dodać do pesto, czy sałatki.
Oprócz walorów smakowych wegański parmezan posiada również cenne wartości odżywcze. Jest bogaty w białko, zdrowe tłuszcze, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminę E, potas, magnez, wapń, fosfor, chrom, cynk i selen.
Wegański parmezan to propozycja dla roślinożerców, alergików, osób chcących ograniczyć spożycie nabiału i wszystkich tych, którzy lubią poznawać nowe smaki.
A co to są płatki drożdżowe ?
Otóż jest to produkt pierwotnej hodowli drożdży, które nie wykazują właściwości fermentacyjnych, są nieaktywne. Stanowią znakomity dodatek do wielu dań, dodając im serowego posmaku. Są dobrym źródłem witamin z grupy B. Nie zawierają jednak witaminy B 12 ( chyba, że taka witamina została do nich dodana). Płatki można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Najlepiej wybierać takie bez dodatków słodu, soli czy mąki pszennej).
A teraz zapraszam po przepis na moją wersję wegańskiego parmezanu.
DrukujWegański parmezan z migdałów i orzechów nerkowca
Składniki
1/2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki blanszowanych migdałów
1/4 szklanki płatków drożdżowych
1/4–1/2 łyżeczki dobrej jakości soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksować w blenderze z ostrzem s na drobny piasek.
- Dodawać do makaronu, gnocchi, pesto, sałatek ect.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku.
genialny pomysł!
Robię taki czasem z samych migdałów. Staram się w niewielkich ilościach, bo jego obecność grozi wyjadaniem łyżką prosto z pojemnika 😀
Uwielbiam przeróżne wersje tego parmezanu , twój jeszcze Magda tak pięknie pokazany .
Ja Madziu za krowim czy kozim nabiałem nie przepadam ( no może masło jedynie) ale wszelakie domowe wegańskie podróby to inna inność -uwielbiam
kikimora, 🙂
Dzięki, Ala. Cieszę się, że Ci się podoba 🙂 Wegańską inną inność i ja wielbię 🙂
[…] się genialnie do wegańskich odpowiednikach sera, np. parmezanu z migdałów i orzechów nerkowca: klik. Do tego są bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B (bezcennych na diecie wegańskiej) oraz […]
[…] Składniki: pęczek zielonych szparagów, pęczek rzodkiewek, 6-8 ziemniaków, 2 – 3 garści świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, wegański parmezan. […]
Można bez płatków drożdżowych, prawda? Nigdzie takowych nie potrafię znaleźć u siebie 🙂 Sól morska czy himalajska też da radę? 🙂
uściski! Diana
Płatki drożdżowe dodają takiego serowego posmaku. Bez nich też można zrobić taki parmezan, ale smak będzie nieco inny.