Wegański parmezan z migdałów i orzechów nerkowca

Słyszeliście o wegańskim parmezanie ? Jeśli kuchnia roślinna nie jest Wam obca z pewnością tak. Jeśli natomiast nie mieliście jeszcze okazji go poznać – koniecznie musicie to zrobić.

Wegański parmezan to posypka zrobiona z płatków drożdżowych, migdałów lub orzechów nerkowca i soli. Ma serowo-orzechowy smak. Jest świetnym dodatkiem do dań, w których  zwykle występuje klasyczny parmezan. Można posypać nim makaron, czy gnocchi, dodać do pesto, czy sałatki.

Oprócz walorów smakowych wegański parmezan posiada również cenne wartości odżywcze. Jest  bogaty  w białko, zdrowe tłuszcze, kwas foliowy i  inne witaminy z grupy B, witaminę E, potas, magnez, wapń, fosfor, chrom, cynk i selen.

Wegański parmezan to propozycja dla roślinożerców, alergików, osób chcących ograniczyć spożycie nabiału  i wszystkich tych, którzy lubią poznawać nowe smaki.

A co to są płatki drożdżowe ?

Otóż jest to produkt pierwotnej hodowli drożdży, które nie wykazują właściwości fermentacyjnych, są nieaktywne. Stanowią znakomity dodatek do wielu dań, dodając im serowego posmaku. Są dobrym źródłem witamin z grupy B. Nie zawierają jednak witaminy B 12 ( chyba, że taka witamina została do nich dodana). Płatki można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Najlepiej wybierać takie bez dodatków słodu, soli  czy mąki pszennej).

A teraz zapraszam po przepis na moją wersję wegańskiego parmezanu.

weganskiparmezan

Wegański parmezan z migdałów i nerkowców

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • 1/4-1/2 łyżeczki dobrej jakości soli

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze z ostrzem s na drobny piasek.

2

Dodawać do makaronu, gnocchi, pesto, sałatek ect.

3

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

weganskiparmezan2

Spróbuj również

9
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Magda GembackaMamorkiWIosenna sałatka pełna zdrowia | Ammniam12 przypraw z całego świata i ich zastosowanie w kuchni roślinnej | roslinnepychotkiMagda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
foodmania
Gość

genialny pomysł!

kikimora
Gość

Robię taki czasem z samych migdałów. Staram się w niewielkich ilościach, bo jego obecność grozi wyjadaniem łyżką prosto z pojemnika :D

margot
Gość

Uwielbiam przeróżne wersje tego parmezanu , twój jeszcze Magda tak pięknie pokazany .
Ja Madziu za krowim czy kozim nabiałem nie przepadam ( no może masło jedynie) ale wszelakie domowe wegańskie podróby to inna inność -uwielbiam

trackback

[…] się genialnie do wegańskich odpowiednikach sera, np. parmezanu z migdałów i orzechów nerkowca: klik. Do tego są bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B (bezcennych na diecie wegańskiej) oraz […]

trackback

[…] Składniki: pęczek zielonych szparagów, pęczek rzodkiewek, 6-8 ziemniaków, 2 – 3 garści świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, wegański parmezan. […]

Mamorki
Gość

Można bez płatków drożdżowych, prawda? Nigdzie takowych nie potrafię znaleźć u siebie :) Sól morska czy himalajska też da radę? :)
uściski! Diana

Magda Gembacka
Gość

Płatki drożdżowe dodają takiego serowego posmaku. Bez nich też można zrobić taki parmezan, ale smak będzie nieco inny.