Rozpustna wegańska w-zetka
Wprawdzie już po Tłustym Czwartku, po ostatkach i Walentynkach, ale co tam. Na ciacho zawsze jest okazja, prawda ? 🙂 A, że za oknem szaro – buro, i ma tak być do piątku, to nie ma innego wyjścia – trzeba w jakiś sposób poprawić sobie humor 😉 Oto wegańska w-zetka.
Lubię ciasta. Och, bardzo lubię. Ale nie piekę ich zbyt często, bo jakbym się rozkręciła to nie mogłabym przestać, a to mogłoby się źle skończyć dla moich bioder i całej reszty 😉
Od pewnego czasu „chodziła” za mną w-zetka. Chodziła, nękała, spać nie dawała, więc w końcu ją upiekłam 😉 Ciasto czekoladowe przygotowałam na podstawie przepisu na buraczany piernik. Nieco go tylko zmodyfikowałam i zrobiłam z podwójnej porcji. Przełożyłam je kokosową bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki. Wyszło wspaniałe. Nawet mój mąż, który nie je słodkości, powiedział, że jest przepyszne. Spróbujcie koniecznie.
[sp_recipe]
Czy moglaby Pani podać wymiary formy do pieczenia?
16×28 cm 🙂
noooooooooooooooooooooo boska Jak równiutko pokrojona. Fajny przepis
Dzięki Alcia 🙂
jeszcze zanim byłam weganką nigdy nie przepadałam za tym ciastem, bo nie jestem fanką tych kremowych… jednak teraz mam niesamowitą ochotę na Twoją w-zetkę <3 krem kokosowy przemawia do mnie aż za bardzo 😀
Czy może Pani napisać jak zrobić tę bitą śmietanę? Po prostu zmiksować schłodzone mleko kokosowe? Kiedyś tak zrobiłam i słabo wyszło…
:DDDDDDD
Kasiu, żeby taka śmietana wyszła przede wszystkim należy zrobić ją z dobrego tłustego mleka kokosowego ( na puszce powinna być informacja), ja polecam Real Thai , moim zdaniem najlepsze mleko kokosowe, o dobrym składzie. Takie tłuste mleko następnie trzeba schłodzić w lodówce minimum 24 h, a po tym czasie otworzyć puszkę wybrć łyżką ścientą, tłustą część, i ją zmiksować dodając do niej jeszcze ksylitol. Gotowe.
Dziękuję! To już wiem co źle zrobiłam 🙂 Pozdrawiam!
Nie ma za co 🙂 Pozdrawiam.
Witam! Magdo jak myślisz czy jest szansa na zastąpienie mąki razowej jakąś bezglutenową (ryżowa, kokosowa)? Wyjdzie? Mam w domu pewnego bezmlecznego i bezglutenowego łasucha, który na widok zdjęcia zrobił wielkie oczy 😉
Kamilo niestety nie próbowałam piec tego ciasta w wersji bezglutenowej. . Piekłam kiedyś podobne ciasto z mąki gryczanej, ale trochę przebijała gryka. Może gdyby wymieszać ją z ryżową i owsianą bezglutenową byłoby lepiej. Muszę przetestować.
Myslisz ze zamiast kakao mozna karob?
Gosiu, można. Smak będzie nieco inny, ale równie dobry 🙂
Wyglada pysznie! A czy ten krem jest raczej lekki, czy ciężki? Bo zastanawiam sie, czy nie byłby dobry do bezy (Pavlova) zamiast tradycyjnej bitej śmietany…
Krem jest lekki. Do bezy Pavlova będzie okej 🙂