Wegańska sałatka jarzynowa – nie tylko na święta
Sałatka jarzynowa z majonezem to klasyk polskiej kuchni. Wersji jest nieskończenie wiele, bo każdy robi ją na swój sposób, dodając różne składniki w różnych proporcjach. Poznajcie mój przepis na wegańską wersję tej sałatki. Może przyda się wam na nadchodzące święta albo inną okazję.
Dzięki temu, że w wersji wegańskiej jest majonez bez jajek, sałatka jest lżejsza niż ta tradycyjna, nie zawiera też nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
Smakuje jak klasyczna sałatka jarzynowa. Serio. Właśnie tak pamiętam ją z dzieciństwa. Najlepsza jest wtedy gdy postoi, a smaki się przegryzą. Pyszna w towarzystwie dobrego razowego chleba.
Jeśli ją przygotujecie koniecznie dajcie znać, jak zareagowały na nią wasze kubki smakowe 🙂
Smacznego !
Wegańska sałatka jarzynowa
- Porcja: 4-6 1x
Składniki
4 średnie ziemniaki (350 g)
2 marchewki (200 g)
1 pietruszka (90 g)
kawałek selera (150 g)
3 ogórki kiszone
3/4 szklanki groszku (ja użyłam takiego ze słoiczka, może być też z puszki albo ugotowany mrożony)
5–6 łyżek posiekanego szczypiorku
5–6 łyżek wegańskiego majonezu wg tego przepisu
1 łyżka płatków drożdżowych
sól
pieprz
Przygotowanie
- Marchewki, pietruszkę i seler obrać i ugotować na parze.
- Ziemniaki ugotować w wodzie w mundurkach, a następnie obrać ze skórki.
- Wszystkie ugotowane warzywa i ogórki kiszone pokroić w zgrabną kosteczkę, włożyć do dużej miski, dodać groszek, szczypiorek, majonez, płatki drożdżowe i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.
- Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby wszystkie smaki przegryzły się.
Notatki
- Jeśli lubicie sałatkę z większą ilością majonezu, dodajcie go więcej.
- Jeśli użyjecie mrożonego groszku, należy go wcześniej ugotować w wodzie lub na parze.
Słowa kluczowe: wegańska sałatka jarzynowa
Polecam do sałatki zamiast zwykłej soli, dodać czarną sól. Idealnie zastępuje jajka w jarzynowej.