Drukuj

Wegańska sałatka jarzynowa

Rozmiar

Składniki

4 średnie ziemniaki (350 g)
2 marchewki (200 g)
1 pietruszka (90 g)
kawałek selera (150 g)
3 ogórki kiszone
3/4 szklanki groszku (ja użyłam takiego ze słoiczka, może być też z puszki albo ugotowany mrożony)
56 łyżek posiekanego szczypiorku
56 łyżek wegańskiego majonezu wg tego przepisu
1 łyżka płatków drożdżowych
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i ugotować na parze.
  2. Ziemniaki ugotować w wodzie w mundurkach, a następnie obrać ze skórki.
  3. Wszystkie ugotowane warzywa i ogórki kiszone pokroić w zgrabną kosteczkę, włożyć do dużej miski, dodać groszek, szczypiorek, majonez, płatki drożdżowe i wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.
  5. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby wszystkie smaki przegryzły się.

Wskazówki

  1. Jeśli lubicie sałatkę z większą ilością majonezu, dodajcie go więcej.
  2. Jeśli użyjecie mrożonego groszku, należy go wcześniej ugotować w wodzie lub na parze.

Słowa kluczowe : wegańska sałatka jarzynowa