Trufle piernikowe
Przygotowałam dla was przepis na pyszne i aromatyczne trufle piernikowe z suszonych daktyli, śliwek, migdałów i orzechów. Są idealne na świąteczny podwieczorek. Świetne do zrobienia wspólnie z dziećmi.
Trufle można obtoczyć w kakao lub startej na drobnych oczkach czekoladzie, w zmielonych na gruby piasek orzechach lub migdałach, a także pudrze z owoców liofizowanych.
Można je przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy wam smakowały.
DrukujTrufle piernikowe
- Porcja: 30 sztuk 1x
Składniki
300 g suszonych daktyli
100 g suszonych śliwek
150 g migdałów
50 g podprażonych orzechów laskowych * bez skórki lub orzechów włoskich
2,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżka kakao
skórka z 1/2 pomarańczy
1–2 łyżki soku pomarańczowego
Do obtaczania trufli: kakao lub starta na drobnych oczkach gorzka czekolada
Przygotowanie
- Daktyle i śliwki włożyć do miski i zalać gorącą wodą (tak aby były
przykryte) i odstawić na około 15-20 minut, aż zmiękną. - Orzechy i migdały zmielić w blenderze z ostrzem S na gruby piasek,
dodać do nich przyprawę piernikową i kakao, wymieszać. - Gdy suszone owoce zmiękną należy je porządnie odcisnąć z wody w
której się moczyły, przełożyć do pojemnika blendera z ostrzem S, dodać
skórkę z pomarańczy i sok, całość zmiksować na gładko. - Następnie dodać zmielone migdały i orzechy, jeszcze raz wymieszać.
- Powstałą gęstą masę należy włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Następnie formować z niej niewielkie kuleczki i obtoczyć je w kakao lub startej na drobnych oczkach gorzkiej czekoladzie.
- Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Notatki
Gdyby masa była za rzadka można dodać więcej zmielonych orzechów lub migdałów.
Słowa kluczowe: migdały, orzechy laskowe, suszone daktyle, suszone śliwki,