Drukuj

Trufle piernikowe

Powiększ

Składniki

300 g suszonych daktyli
100 g suszonych śliwek
150 g migdałów
50 g podprażonych orzechów laskowych * bez skórki lub orzechów włoskich
2,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżka kakao
skórka z 1/2 pomarańczy
12 łyżki soku pomarańczowego

Do obtaczania trufli: kakao lub starta na drobnych oczkach gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. Daktyle i śliwki włożyć do miski i zalać gorącą wodą (tak aby były
    przykryte) i odstawić na około 15-20 minut, aż zmiękną.
  2. Orzechy i migdały zmielić w blenderze z ostrzem S na gruby piasek,
    dodać do nich przyprawę piernikową i kakao, wymieszać.
  3. Gdy suszone owoce zmiękną należy je porządnie odcisnąć z wody w
    której się moczyły, przełożyć do pojemnika blendera z ostrzem S, dodać
    skórkę z pomarańczy i sok, całość zmiksować na gładko.
  4. Następnie dodać zmielone migdały i orzechy,  jeszcze raz wymieszać.
  5. Powstałą gęstą masę należy włożyć do lodówki na około 30 minut.
  6. Następnie formować  z niej niewielkie kuleczki i obtoczyć je w kakao lub startej na drobnych oczkach gorzkiej czekoladzie.
  7. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Notatki

Gdyby masa była za rzadka można dodać więcej zmielonych orzechów lub migdałów.

Słowa kluczowe: migdały, orzechy laskowe, suszone daktyle, suszone śliwki,