300 g suszonych daktyli 100 g suszonych śliwek 150 g migdałów 50 g podprażonych orzechów laskowych * bez skórki lub orzechów włoskich 2,5 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżka kakao
skórka z 1/2 pomarańczy 1–2 łyżki soku pomarańczowego
Do obtaczania trufli: kakao lub starta na drobnych oczkach gorzka czekolada
Przygotowanie
Daktyle i śliwki włożyć do miski i zalać gorącą wodą (tak aby były
przykryte) i odstawić na około 15-20 minut, aż zmiękną.
Orzechy i migdały zmielić w blenderze z ostrzem S na gruby piasek,
dodać do nich przyprawę piernikową i kakao, wymieszać.
Gdy suszone owoce zmiękną należy je porządnie odcisnąć z wody w
której się moczyły, przełożyć do pojemnika blendera z ostrzem S, dodać
skórkę z pomarańczy i sok, całość zmiksować na gładko.
Następnie dodać zmielone migdały i orzechy, jeszcze raz wymieszać.
Powstałą gęstą masę należy włożyć do lodówki na około 30 minut.
Następnie formować z niej niewielkie kuleczki i obtoczyć je w kakao lub startej na drobnych oczkach gorzkiej czekoladzie.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Notatki
Gdyby masa była za rzadka można dodać więcej zmielonych orzechów lub migdałów.
Słowa kluczowe: migdały, orzechy laskowe, suszone daktyle, suszone śliwki,