Tapenada z zielonych oliwek z płatkami migdałów i skórką z cytryny

Dzisiaj mam dla was przepis na tapenadę, czyli pastę z oliwek, którą można zjeść na kromce dobrego chleba albo grzance, lub potraktować jako sos do makaronu. Jest pyszna !

Klasyczna tapenada oprócz oliwek zawiera jeszcze kapary, ja je pominęłam, a dodałam za to płatki migdałowe
i skórkę z cytryny. Przygotowując tapenadę koniecznie użyjcie dobrej jakości oliwek. To ważne, gdyż  stanowią one bazę pasty. Jeśli zatem będą kiepskiej jakości, zwyczajnie popsują jej smak.

I jak zwykle zachęcam was do eksperymentów i tworzenia własnych wersji. Spróbujcie np. płatki migdałowe zamienić na pistacje, albo pestki dyni (koniecznie lekko podprażone), a natkę pietruszki – na bazylię. Dodajcie łyżkę kaparów, bawcie się proporcjami :-)

Tapenada z zielonych oliwek, migdałów i cytrynowej skórki

Drukuj przepis

Składniki

  • 200 g dobrej jakości zielonych oliwek
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie

1

Płatki migdałowe podprażyć lekko na suchej patelni, wystudzić.

2

Oliwki, czosnek, skórkę i sok z cytryny, oliwę i natkę zmiksować na pastę, ale nie zupełnie gładką.

3

Dodać płatki migdałowe i jeszcze raz krótko zmiksować, tak żeby kawałki płatków były wyczuwalne.

4

Doprawić ewentualnie pieprzem. Sól nie jest potrzebna, bo oliwki są już słone.

Spróbuj również

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o